Symfonieorkest Eindhoven

Winterconcert - All That Jazz
do 15 dec ’22 20:15 uur


Quentin Clare - dirigent
Aidan Mikdad - piano


Programma:

Louis Prima/Benny Goodman (arr. Clare) - Sing, sing, sing (with a swing)
Kurt Weill - Symphonic Nocturne uit “The lady in the dark” 
George Gershwin - Rhapsody in Blue 
William Grant Still - Symphony No. 1, “Afro American”

do 15 dec ’22
20:15 uur

Laat je meeslepen door de opzwepende muziek van Latijns Amerika van weleer! Symfonieorkest Eindhoven brengt een swingend programma ten gehore, met jazz klassiekers uit de “Nieuwe Wereld”. Het concert opent met het alom bekende “Sing, sing, sing” van Louis Prima/Benny Goodman, in een opzwepend arrangement van dirigent Quentin Clare.

De Symfonische Nocturne van Kurt Weill komt uit de musical “Lady in the dark”, waarvoor Ira Gershwin de teksten schreef. Liza Elliot, hoofdredacteur van een modemagazine, beland bij een psychiater op de bank. In drie droom-sequenties treden we binnen in haar onderbewuste. Dan blijken haar angsten en dilemma’s actueler dan ooit. Kurt Weill’s wervelende Broadway-opera Lady in the Dark blijkt een hit, en na honderden opvoeringen op Broadway volgden een radio-adaptatie en een film.

De talentvolle jonge pianist Aidan Mikdad speelt de Rhapsody in Blue van George Gershwin. In juni 2021 studeerde hij af aan het Conservatorium van Amsterdam bij professor Naum Grubert en behaalde hij een Bachelor's degree in Music met een perfecte score (10) en de hoogste onderscheiding "summa cum laude".

Het stuk begint met de bekende klarinetsolo, gespeeld door de 1e klarinettiste van het orkest Marit van der Made.

De Afro-Amerikaanse symfonie, ook wel bekend als Symphony No. 1 "Afro-American", is een compositie uit 1930 door William Grant Still - een symfonisch stuk van ca. 25 minuten voor volledig orkest, waaronder celesta, harp en tenor banjo, waarin de vrij traditionele symfonische vorm wordt gecombineerd met “rhythm and blues” elementen die zo kenmerkend waren voor populaire Afro-Amerikaanse muziek. De opmerkzame luisteraar zal het thema “I got rhythm” van Gershwin bij de hoorns herkennen!


Over het orkest

Symfonieorkest Eindhoven heeft in de afgelopen decennia zijn eigen unieke plek in het Eindhovense muzikale landschap weten te veroveren. Eind 2019 vierde het orkest zijn 50-jarig jubileum met de spetterende uitvoering van de 9e symfonie van Beethoven, in samenwerking met het Philipskoor. De meeste leden van het orkest zijn (gevorderd) amateur, een aantal daarvan heeft een muziekvakopleiding genoten. De musici komen uit de wijde omgeving van Eindhoven en daarbuiten. Er worden ook regelmatig projecten gedaan met muziekgezelschappen en koren uit de regio. Vanaf 2017 is de Britse dirigent Quentin Clare de vaste maestro van het orkest.