Fred Wesley & The New J.B.’s

50 Years of Funk
i.s.m. Effenaar
zo 28 mei ’23 20:15 uur
zo 28 mei ’23
20:15 uur
  • zo 28 mei ’23
    20:15 uur
    Effenaar

Fred Wesley, ‘’de beroemdste sideman ter wereld’’, komt op zondag 28 mei naar Effenaar met The New J.B.’s. Op jonge leeftijd begon Wesley zijn indrukwekkende carrière als trombonist bij Ike en Tina Turner. Naast trombonespeler werd Wesley onder andere dirigent, arrangeur en een primaire componist voor niemand minder dan The Godfather of Soul: James Brown (1968 tot 1975). Waarna hij ging samenwerken met George Clinton’s Parliament-Funkadelic én Bootsy’s Rubber Band. 

Als leider van James Browns’ begeleidingsband The J.B.’s is Wesley geroemd om zijn vloeiende riffs én gedurfde, chirurgisch secure solo’s die tekenend waren voor het geluid van funk. Samen met George Clinton en Bootsy Collins speelde hij een sleutelrol in het naar een hoger niveau tillen van funk. Wesley is te zien in de documentaire "Soul Power", evenals in de Oscar-winnende "When We Were Kings" en talloze andere documentaires over James Brown en funkmuziek.

Met zijn bijdragen aan de baanbrekende hits waaronder ‘Big Payback’ (Brown & The J.B.’s), ‘P-Funk’ (Parliament) en ‘Stretching Out’ (Bootsy) is Fred Wesley een van de meest gesamplede muzikanten ter wereld. Artiesten die Wesley’s samples in hun nummers gebruikten zijn onder meer Janet Jackson ("That's The Way Love Goes"), Nas (‘’Nastradamus’’) en Tim Dog ft. KRS-One (‘’I Get Wrecked’’).

Tegenwoordig speelt en neemt hij op met zijn eigen jazz-funkband, de New JBs, en is hij een derde van de innovatieve "klezmer-funk"-samenwerking Abraham Inc. Hij is ook freelancer als arrangeur, producer en studioartiest, en deelt zijn schat aan muzikale kennis bij jonge musici en muziekstudenten in onderwijsinstellingen over de hele wereld.