Robin Scherpen

BRIDGE Eindhoven Guitar Festival
Sound & Silence
zo 14 mei ’23 20:15 uur
zo 14 mei ’23
20:15 uur
  • zo 14 mei ’23
    20:15 uur
    Paterskerk (DOMUSDELA)

Klassiek gitarist Robin Scherpen presenteert op zondag 14 mei onder de noemer ‘Sound & Silence’ een show in de Paterskerk, waarbij het publiek liggend van zijn mooie muziek kan genieten. Deze show is onderdeel van het splinternieuwe festival BRIDGE.

Het toont de scheppingskracht van een ware artiest als hij zich door tegenslagen niet laat weerhouden. Dat hij zo’n tegenslag zelfs in een voordeel weet om te toveren. De Nederlandse klassiek gitarist en componist Robin Scherpen bracht tijdens een experimentele hoornvliestransplantatie zeven weken lang door in het donker. Waar dit voor de één misschien een beangstigende setting zou zijn, putte Scherpen juist inspiratie uit de duisternis en creëerde zo iets moois. Zijn debuutalbum For the Unseen componeerde hij helemaal in het donker. Een omstandigheid die hem helemaal terugwierp op zijn intuïtie. “Mijn slechte ogen hebben me geleerd hoe essentieel het is om volledige vrijheid te voelen als je in een creatief proces zit”, zegt de gitarist daar zelf over. Die vrijheid ervoer Scherpen pas echt toen hij merkte dat de meest zuivere muziek tot hem kwam op onbewuste momenten.

Scherpen laat zich inspireren door moderne componisten als Ólafur Arnalds, Yann Tiersen en Nils Frahm. Zijn fonkelende spel geeft het klassieke instrument een frisse energie. Robin Scherpen maakt muziek waaraan je jezelf kan, mag, móet overgeven. Zijn show tijdens het BIDGE-festival is een lig-concert wat ongetwijfeld voor een bijzondere luisterervaring zal zorgen. Bij Robin Scherpen gaat het namelijk niet om wat je ziet, maar om wat je hoort.

Ga lekker liggen en geniet van de prachtigste muziek. Bij de Sound & Silence-concerten gaan er andere zintuigen werken. Je bent veel meer bezig met het luisteren en misschien ook een beetje met het voelen van je lichaam. Liggend luisteren geeft een andere dimensie aan het luisteren van muziek. Zo kun je een concert op een heel andere manier beleven. De avond begint met een bijzondere theebeleving door theesommelier Björn Cocu van Intelligentia Taste Rooms en een openingsmeditatie en enkele ontspannende yogahoudingen door Erik Gijselhart van Licht op Yoga. Neem je eigen (yoga)matje, kussen en dekentje mee en geniet liggend van de muziek!

Theebeleving

Bij binnenkomst wordt er een speciale thee geserveerd door theesommelier Björn Cocu van Intelligentia Taste Rooms in Eindhoven. Deze kruideninfusie is specifiek geselecteerd, die past bij de muziek van Sound & Silence. 

Björn maakt een cafeïnevrije zoete melange op basis van honeybush, blauwe bessen, rozenbottel en hibiscus, zonder aroma's uiteraard. Hij heeft gekozen voor een kruidenthee met een zachte, honingachtige smaak. Het aftreksel van de Honeybush struik (ook wel Kaapthee) genoemd, wordt al sinds de 18e eeuw gedronken door de Afrikaanse volksstam "Khoi'. De struik dankt zijn naam aan de geur die zij verspreidt als deze met weelderige gele bloemen in bloei staat.


Meditatie


 
De avond wordt ingeleid met een openingsmeditatie door Erik Gijselhart, eigenaar van yogastudio Licht op Yoga in Eindhoven. Hierbij zal de energie wat zachter worden om zo een fijne overgang te creëren naar het concert. De meditatie wordt gevolgd door wat oefeningen die helpen om los te laten zodat de zintuigen nog wat beter geprikkeld kunnen worden. Ervaring voor deze oefeningen is niet vereist.


Locatie

Dit concert vindt plaats in De Paterskerk, bij DomusDela, bereikbaar via Kanaalstraat 4. Dit is een ongeplaceerd concert. Er is dus vrije plaatskeuze.