© Mons Media Fotografie

Eindhovense Oratorium Vereniging

Bachs Johannes-Passion
For the Love of Music
za 4 mrt ’23 20:00 uur


Evangelist - Leander v. Gijsegem
Christus - Hans Christian Hinz
Sopraan - Margreet Rietveld 
Altus - Sytse Buwalda
Tenor - Ludwig v. Gijsegem 
Bas - Pieter Hendriks 
Orgel - Dirk Luijmes 
Orkest - TY Zeeuws Kamerorkest

o.l.v. Geert Broeksteeg - dirigent

za 4 mrt ’23
20:00 uur
  • za 4 mrt ’23
    20:00 uur
    Grote Zaal
    Geweest

De Johannes Passion wordt vaak vergeleken met het meesterwerk dat Bach enkele jaren later voltooide: de Matthäus-Passion. De Johannes-Passion is eenvoudiger van opzet en vooral ook minder lang: de evangelist Johannes was korter van stof met betrekking tot het lijdensverhaal. Voor de rest vinden we dezelfde ingrediënten: de verhaallijn komt uit het Evangelie en wordt voorgedragen door de solist die de rol van evangelist vertolkt. In de ‘gesprekken’ die voorbij komen hebben ook andere solisten en het koor een rol.

Bach voegde koralen toe, dit waren bekende liederen uit de gezangenbundels van die tijd. De koralen hebben een beschouwende visie op hetgeen wat er gebeurt in het verhaal en worden gezongen door het koor. Verder zijn er nog vrije teksten toegevoegd die gebruikt worden voor aria’s van solisten en voor het openings- en slotkoor. Het eindresultaat is een bondige, maar ook intense vertolking van dit bekende bijbel verhaal waarin de luisteraar wordt meegesleept.

De Eindhovense Oratorium Vereniging, een van de grotere koren in Eindhoven bestaat 75 jaar. Op het programma staan bekende en minder bekende oratoria en grote koorwerken. Het concert in Muziekgebouw Eindhoven is een jaarlijks terugkerend feest. Al ruim 30 jaar is Geert Broeksteeg dirigent van de EOV waar hij op een zeer inspirerende wijze de muzikale leiding heeft. Voor meer informatie zie www.eovkoor.nl.

Met het Vlaamse European Inter.VoiceS Choir bestaat al enkele jaren een vriendschappelijke samenwerking.


For the Love of Music

Dit concert is een onderdeel van het project For the Love of Music. Het verenigingsleven is een belangrijke sociale-culturele motor van onze samenleving. Dat vinden wij belangrijk en daarom stellen we onze zalen graag beschikbaar aan iedereen die van muziek houdt: makers, artiesten en muzikanten uit Eindhoven en de regio.