© Bram Budel

Marietta Petkova

Meesterpianiste speelt Beethoven, Debussy & Rachmaninov
Kleine Zaal op Zondag
zo 24 mrt ’24 12:00 uur


Programma:
Debussy - Préludes (selectie) | L'Isle Joyeuse
Beethoven - Sonate in f, opus 2 nr. 1 
Rachmaninov - selectie uit Études tableaux

zo 24 mrt ’24
12:00 uur
  • zo 24 mrt ’24
    12:00 uur
    Kleine Zaal

‘Het kan nog, compleet van slag raken door een cd.’ Schreef muziekblad Luister over de opname die Marietta Petkova maakte van Rachmaninovs preludes. ‘Ze groeien onder de handen van de Bulgaars-Nederlandse pianiste stuk voor stuk uit tot getuigenissen van een bewogen leven, tot diepe blikken in de ziel van de schepper.’ De schijf werd gehonoreerd met een 10. Het paste de pianiste, die in het jaar 2000 het publiek al had verrast met een memorabel Rachmaninov-recital in het Concertgebouw te Amsterdam: ‘Grandioze Petkova,’ schreef de Telegraaf, en NRC Handelsblad: ‘Pianist Petkova: ideale Rachmaninov.’ 

Niet alleen de grote Rus op de lessenaar vandaag, maar ook ‘lichtere’ kost. Wist je dat Debussy een humorist was? Zijn schitterende preludes zijn geschreven in twee sets van elk 12 stuks (we horen vandaag een selectie): beknopt, doch heel gepassioneerd en expressief. Debussy verwerkte er de muzikale idiomen uit andere landen, waaronder Spanje (een favoriet van Franse componisten), Schotland, Italië en het Oosten in.
Nog behoorlijk licht is ook de jonge Beethoven. De jongste Beethoven, kun je wel zeggen: opus 2 nr. 1 was zijn eerste pianosonate, geschreven op z’n 24e. Leermeester Haydn is duidelijk hoorbaar, maar enkele ‘ruigere’ momenten laten al weten dat hier echt een nieuw genie is opgestaan.


Na het concert

Na het concert serveren we een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij. Dit zit bij je ticket inbegrepen.