© Geerke Vermeulen

Vincent Bijlo & Berlage Saxophone Quartet

Licht, lucht en ruimte
Scherpdenkers
wo 3 apr ’24 20:15 uur


Programma:
Bach - Goldbergvariaties (selectie) (bew. Peter Vigh)
Debussy – Pagodes  (bew. Peter Vigh)
Schulhoff - Fünf Stücke für Streichquartett  (bew. Peter Vigh)
Peter Vigh - Space Air Light Machine (in opdracht van de Vrienden van Muziekgebouw Eindhoven)

wo 3 apr ’24
20:15 uur
  • wo 3 apr ’24
    20:15 uur
    Kleine Zaal

In 1932 kantte de toen al 76-jarige architect H. P. Berlage zich in een lezing fel tegen het hyperindividualisme in onze samenleving. Ja, toen al. Kunst, vond hij, moet veel meer doen dan alleen behagen en verrassen. Ze moet iets zeggen over onze wereld. Ze is geen doel op zich, ze is een middel, zoals gebouwen een middel zijn. Ze zijn plaatsen om in te wonen, te verblijven en te verdwalen. 

Berlage’s achterkleinzoon, cabaretier en schrijver Vincent Bijlo, kent de scheppingen van zijn overgrootvader goed. Als kind al liep hij met zijn oma, Berlage’s jongste dochter, door de Beurs in Amsterdam. “Ik voelde haar gloeien van trots. Ze werd 10 cm langer toen we binnenkwamen. Ze liet me de maquette van het gebouw voelen. Nu zag ik het opeens helemaal. Ik kon het hele majestueuze gebouw met mijn armen omvatten.”

Bijlo heeft Berlage’s opvatting dat kunst iets moet zeggen over de wereld waarin we leven van hem geërfd. Berlage Saxophone Quartet ook, en daarom is het tijd. Tijd om overgrootvader en achterkleinzoon te laten reflecteren op de idealen van toen en nu. Ze worden verbonden door de muziek, de muziek die de tijdgeest overstijgt. Hoe is het eigenlijk gesteld met de “menschheid” voor wie Berlage in 1915, midden in de Eerste Wereldoorlog, een prachtig Pantheon schetste, dat helaas nooit daadwerkelijk gebouwd is. Zou het niet een goed idee zijn om het op het podium te laten verrijzen? Ja, laten we dat doen. We maken het van muziek en tekst, van woord en toon.


Dit concert heeft geen pauze


Berlage Saxophone Quartet (© Sarah Wijzenbeek)