OrkestZUID

Mahler en meer
For the Love of Music
za 17 jun ’23 20:15 uur


Jasper de Waal, dirigent

Programma:
Minicollege van neuropsycholoog Ben Cranenburgh over Muziek en het Brein, passend bij het thema Ervaringspotentieel van Muziek
Mahler - Blumine, uit Symphony nr. 1, arr. Guus Dohmen
Mahler - Symphony nr. 1, arr. José Schyns

za 17 jun ’23
20:15 uur
  • za 17 jun ’23
    20:15 uur
    Grote Zaal

Dit concert trakteert liefhebbers van Gustav Mahler op de grootse, aangrijpende emoties die zo kenmerkend zijn voor Mahlers composities. Blumine en Symfonie nr. 1 worden in die volgorde opgediend met als kers op de taart dat zowel de symfonie als het uit de oorspronkelijke versie geschrapte tweede deel Blumine unieke arrangementen zijn voor harmonieorkest. Zo hoorde je OrkestZUID nog nooit.

Neurowetenschapper en musicus Ben Cranenburgh vertelt je welke invloed muziek heeft op ons brein en op ons gedrag. Hij trekt de lijn door naar de functie van muziek in onze huidige, veeleisende maatschappij. Ben werkte bij het Nederlands instituut voor hersenonderzoek, deed klinisch onderzoek naar neuropsychologische functiestoornissen en richtte het Instituut voor Toegepaste Neurowetenschappen op. Hij maakt ingewikkelde materie toegankelijk zodat iedereen de relevante vruchten kan vinden en plukken. Klik hier voor een voorproefje.

Na het minicollege van Ben Cranenburgh start OrkestZUID met Blumine, het oorspronkelijke tweede deel van de zevendelige Symfonie nr. 1 van Mahler. Deze zeven delen werden uiteindelijk tot vier delen ingekort. Blumine, een Andante, een serenade-achtig deel, werd om onduidelijke redenen geschrapt en later als zelfstandige compositie in ere hersteld. Het arrangement is van Guus Dohmen.

Na de pauze word je meegezogen in de Eerste Symfonie in D van Mahler. Tussen 1888 en 1896 paste hij de structuur en de controversiële symfonische inhoud geregeld aan om de gunst van het publiek voor zich te winnen. De versie die OrkestZUID brengt, is de laatste door Mahler zelf vastgestelde vierdelige Symfonie. Het arrangement is van de Belgische arrangeur José Schyns.