© Marco Borggreve

Klankverwanten: ‘De Keuze van Karmit’

Storioni Festival
do 25 mei ’23 19:00 uur


Bart van de Roer, piano
Elina Vähälä, viool
Nino Gvetadze, piano
Natalia Gabunia, viool
Steven Osborne, piano
Storioni Trio
Gareth Lubbe, boventoonzang

Programma:
Brahms – Scherzo voor altviool en piano
Schumann – Romances op. 22 voor viool en piano
Schumann – Vioolsonate in a op. 105
Messiaen – Regard du silence uit Vingt regards
Fadael – Misericordia voor pianotrio en boventoonzang (wereldpremière)

do 25 mei ’23
19:00 uur
  • do 25 mei ’23
    19:00 uur
    Kleine Zaal

Het programma van dit avondconcert staat in het teken van vriendschap en heeft als titel ‘De Keuze van Karmit’, naar de jonge Israëlisch-Nederlandse componiste Karmit Fadael (1996). Vanavond is de wereldpremière te horen van haar compositie ‘Misericordia’ voor pianotrio en boventoonzang, uitgevoerd door het Storioni Trio en boventoonzanger Garreth Lubbe. Misericordia is een oproep tot barmhartigheid als morele plicht: ‘Help de hongerigen spijzen, de dorstigen laven, de naakten kleden, vreemdelingen herbergen, zieken bezoeken, gevangenen bezoeken en doden begraven’.

Daarvóór klinkt muziek van het misschien wel beroemdste componistenechtpaar uit de geschiedenis, Robert en Clara Schumann. En natuurlijk hun relatie met Johannes Brahms, wiens Scherzo het programma opent. Van Clara hoort u de Drie Romances voor viool en piano opus 22, en van Robert de Sonate voor viool en piano nr. 1 in a opus 105 vol innerlijke onrust en weerbarstigheid. ‘Het raakte de diepste snaren in mijn hart’ vond Robert, toen Clara het werk thuis in Düsseldorf speelde met violist Joseph Joachim. Dan een sprong in de tijd naar muziek van Olivier Messiaen die rond de geallieerde bevrijding van Parijs in de zomer van 1944 ‘Twintig blikken op het kind Jezus’ aan het papier toevertrouwde, een soort Weihnachts-Oratorium voor piano. Hier horen we een deel over de stilte, Regard du silence.


Storioni Café

Na dit concert is er ‘Storioni Café’ in de Stadsfoyer van Muziekgebouw Eindhoven. Er zijn dan gesprekken met musici en een mini workshop ‘boventoonzingen’ door Gareth Lubbe!

Storioni Festival

Elk jaar vernieuwend maar toch ook vertrouwd, het Storioni Festival. Kamermuziek op topniveau dichtbij het publiek met het befaamde Storioni Trio. Virtuoos spel met een onstuitbare energie gebracht in een informele sfeer, dé belofte van dit heerlijke festival.