Klankverwanten: ‘Storioni’s nieuwe'

Lunchpauzeconcert
Storioni Festival
do 25 mei ’23 12:30 uur


Skazka Kwartet
Nino Gvetadze, piano
Jean Johnson, klarinet
Steven Osborne, piano
Maat Saxophone Quartet

Programma:
Röntgen – Quartettino in a-kl. (1922)
Liszt – ‘Tarantella’, uit Venezia e Napoli
Brahms – Klarinetsonate op.120 nr.2
Grieg – delen uit ‘Noorse dansen’ (Maat Saxophone Quartet)

do 25 mei ’23
12:30 uur
  • do 25 mei ’23
    12:30 uur
    Kleine Zaal

In dit lunchpauzeconcert in Muziekgebouw Eindhoven zijn musici van de jongere generatie te horen, die in vorige seizoenen werden opgeleid en geïnspireerd door het Storioni Trio. Dit zijn de Next Generation Artists, onze nieuwe klankverwanten. Zij wijden zich aan vier negentiende-eeuwse bevriende tijdgenoten, Julius Röntgen, Franz Liszt, Johannes Brahms en Edvard Grieg.

De Duits-Nederlandse pianist en componist Julius Röntgen is voor Nederland van muziekhistorisch belang, niet alleen door zijn vele werken die op Hollandse bodem zijn ontstaan maar ook door zijn bijdrage in het muziekonderwijs en het concertleven. Het Skaza Kwartet opent dit concert met het Quartettino in a-kl. van Röntgen.

Aansluitend haalt Franz Liszt in de Tarantella herinneringen op aan zijn omzwervingen door Italië, samen met zijn vriendin gravin Marie d’Agoult en schrijfster George Sand. In de herfst van zijn leven schreef Brahms in zijn melancholieke late stijl twee heerlijke Klarinetsonates opus 120 voor de bevriende klarinettist Richard Mühlfeld met wie hij zo vaak had samengespeeld. Edvard Grieg zwaait het publiek uit met zijn levendige dansante Noorse folklore, hier gespeeld door een kwartet van saxofoons, het Maat Saxophone Kwartet. 

Storioni Festival

Elk jaar vernieuwend maar toch ook vertrouwd, het Storioni Festival. Kamermuziek op topniveau dichtbij het publiek met het befaamde Storioni Trio. Virtuoos spel met een onstuitbare energie gebracht in een informele sfeer, dé belofte van dit heerlijke festival.