© Christopher Pugmire

Klankverwanten: ‘Sterke vrouwen, Geister trio’

Storioni Festival
wo 24 mei ’23 19:00 uur


Nino Gvetadze, piano
Jean Johnson, klarinet
Steven Osborne, piano
Hannah Strijbos, altviool
Franziska Hoelscher, viool
Senja Rummukainen, cello
Storioni Trio

Programma:
Mozart – Variaties over ‘Laat ons juichen Batavieren!’ KV 24
Poulenc – Klarinetsonate
Enescu – Nocturne Ville de Avrayen
Beethoven – Pianotrio opus 70 nr. 1 ‘Geistertrio’

wo 24 mei ’23
19:00 uur
  • wo 24 mei ’23
    19:00 uur
    Kasteel Heeze

Een rode draad in de programma’s van vandaag in Kasteel Heeze is ‘sterke vrouwen’. Naast de vrouwelijke componisten Belle van Zuylen (om 16:00 uur) en Rosista Piritore (om 21:00 uur) staan werken op het programma die mogelijk zijn gemaakt door steun van belangrijke vrouwelijke mecenassen. Het tweede concert op Kasteel Heeze opent met muziek van een negenjarig wonderkind dat met zijn vader, moeder en zusje tijdelijk was neergestreken in ons land: Wolfgang Amadeus Mozart. Voor stadhouder Willem V in Den Haag (in 1766) schreef de jonge componist‘Laat ons juichen Batavieren! Thans verschijnt d’Oranjezon’. 

Vervolgens muziek die door de legendarische jazz-klarinettist Benny Goodman en Leonard Bernstein in première werd gebracht in 1963: Sonate voor klarinet en piano van Francis Poulenc. Daarna onbekende herontdekte bladzijden voor drie strijkers en piano van de Roemeense vioolvirtuoos George Enescu: Nocturne Ville de Avrayen, voor pianokwartet. Zijn muziek maakte zo’n indruk dat de Roemeense koningin Elizabeth Enescu dat zij hem als haar ‘geestelijke zoon’ adopteerde.

Als afsluiting klinkt Beethovens Geistertrio, opgedragen aan gravin Anna Marie Erdödy die hem financieel ondersteunde. Dit is een van zijn mooiste en aangrijpendste kamermuzikale werken. Muziekrecensent Reichardt, schreef: 'Mijn ziel smelt iedere keer wanneer ik eraan denk.’ De componist lijkt daadwerkelijk in een ‘Geisterwelt’ te verkeren. 

Storioni Festival

Elk jaar vernieuwend maar toch ook vertrouwd, het Storioni Festival. Kamermuziek op topniveau dichtbij het publiek met het befaamde Storioni Trio. Virtuoos spel met een onstuitbare energie gebracht in een informele sfeer, dé belofte van dit heerlijke festival.