© Samer Ghani

Buffalo Nichols

Brengt traditionele blues naar 2024
Americana Mondays
ma 5 feb ’24 20:15 uur
ma 5 feb ’24
20:15 uur
  • ma 5 feb ’24
    20:15 uur
    M by Muziekgebouw Eindhoven

Sinds Buffalo Nichols voor het eerst verliefd werd op de gitaar, heeft hij een missie: hoe breng ik de traditionele blues naar de toekomst? Nichols wilde verhalen van zwarte mensen verweven met de folk- en bluesstijlen. "Ik hoop dat meer zwarte mensen zichzelf kunnen herkennen in deze muziek die echt van hen afkomstig is," aldus Buffalo over zijn debuutalbum. Zijn tweede album, The Fatalist, is echt een verrassing. Met 808-programmering, gesamplede fragmenten van Charley Patton en gelaagde synthesizerklanken creëert hij een uniek klanklandschap. Next level blues, zeg maar, die verder gaat dan zomaar een experiment.

Nichols weet de blues te laten samenkomen met het alledaagse leven in 2024, niet enkel door de instrumenten die hij gebruikt, maar ook door de complexiteit van zijn teksten en de nieuwe sounds die hij verkent. Nichols’ werk is altijd stevig geworteld in het nu. Op The Fatalist graaft hij dieper in vraagstukken over verantwoordelijkheid en persoonlijke identiteit, waarbij zijn teksten de luisteraar raken en uitdagen. Zijn diepe, rauwe baritonstem is vergelijkbaar met die van Leonard Cohen, en geeft de lyrics een dramatische intensiteit. Het resultaat is een meeslepende mix van soms duistere en bedwelmende, dan weer lichte en levendige sferen.


Support act: Dusty Stray

Opgegroeid in Texas, nu wonend in Amsterdam en bekend als Dusty Stray, maakt de Amerikaanse singer-songwriter Jonathan Brown naam in het alt-folk genre. Op zijn vorige albums wist hij murder ballads gezellig te maken en liet hij folksongs futuristisch klinken. Op zijn aankomende zesde album, Fire Place, heeft hij een nieuwe tegenstelling ontdekt: Met een lichte dreampop-invloed zingt hij over de moeilijkheden in zijn leven. Zelden was liefdesverdriet zo hartverwarmend. Fire Place geeft het gevoel van een avond bij de open haard: warm en beschermd, zelfreflectief en een beetje hallucinerend. De muziek tilt je weg uit de dagelijkse sleur naar een plek waar je dingen opnieuw kunt bekijken, waar het veilig genoeg is om je innerlijke demonen onder ogen te komen.

Americana Mondays Card

Krijg je geen genoeg van Americana Mondays? Bestel dan de Americana Mondays Card! Je bestelt hiermee 10 tickets voor 100 euro. Dat is 50 euro korting ten opzichte van losse tickets!

Op de Americana Mondays Card zit een unieke code, waarmee je voorafgaand aan het concert een ticket boekt op onze website. De kaart zelf geeft geen toegang tot het concert. Belangrijk dus, dat je jouw ticket van tevoren bestelt. De Americana Mondays Card is geldig voor alle Americana Mondays tot en met juli 2024 – het hele seizoen 2023/2024 dus.

Haal je de Americana Mondays Card op bij ons ticketbureau? Vergeet dan niet de bestelbevestiging mee te nemen. Laat je de kaart liever thuisbezorgen? Dat is mogelijk tegen een meerprijs.

Bestel de Americana Mondays Card