Een goed gestemd gehoor

Cursus muziekanalyse zonder voorkennis
Engelstalig
wo 4 sep ’24 19:30 uur - wo 2 okt ’24 19:30 uur


Asja Zakhareva - muziektheoreticus
Co-productie met Bibliotheek Eindhoven

wo 4 sep ’24
-
wo 2 okt ’24
Vanaf 19:30 uur

Een wereldwonder, de extase van romantiek, het verlies van een geliefde - muziek communiceert met ons. Deze Engelstalige cursus gaat over het ontdekken van de onderliggende boodschap in de grootste meesterwerken uit de muziekgeschiedenis. In vier avonden stemmen we ons luistervermogen af op het ontdekken van de magie die in de muziek verstopt zit - geen voorkennis nodig!

WOE 4 SEPT 2024
De magie van muzikale ontroering
Wat zijn de ‘magische’ mechanismen die een rol spelen in het genieten van muziek? Tijdens deze avond leer je hoe je luistervaardigheden ontwikkelt die tot het hoogst haalbare muzikale genot leiden. De besproken mechanismen berusten op onderzoeksgegevens uit de muziekpsychologie.

WOE 11 SEPT 2024
Muzikale hoofdingrediënten
Naar muziek luisteren gaat over meer dan gehoor; het heeft ook te maken met ons vermogen om in te beelden, te voelen en te vergelijken. Deze avond gaan we een kijkje in de keuken nemen om het ambacht van de componist te doorgronden.

WOE 25 SEPT 2024
Het verhaal in de muziek
Hoe kunnen we ons verplaatsen in het verhaal van de muziek, zonder onderweg te verdwalen? We onderzoeken deze avond of we van tevoren al een verwachting kunnen creëren van een muziekstuk en of die tijdens het luisteren uitkomt.

WOE 2 OKT 2024
Luisteren in de praktijk
De laatste avond staat in het teken van oefenen en discussiëren. Tijdens deze interactieve sessie verken je een reeks muziekstukken samen, met de gereedschappen uit de eerdere avonden. Na afloop is ruimte voor vragen.