Symfonieorkest Eindhoven Lustrumconcert

From the New World
For the Love of Music
do 19 dec ’24 20:15 uur


Quentin Clare - dirgent
David Kooi - piano

do 19 dec ’24
20:15 uur

Symfonieorkest Eindhoven viert dit jaar zijn 11e lustrum met een swingend programma uit “de Nieuwe Wereld”. Het concert opent met het alom bekende 'Sing, sing, sing' van Louis Prima/Benny Goodman, in een opzwepend arrangement van dirigent Quentin Clare. Het Pianoconcert van George Gershwin is van het begin tot het eind typisch Amerikaans en is één van zijn meest gespeelde werken. Het concert is een bonte verzameling van stemmingen, gevoelens en sfeer die op een heel kundige manier zijn samengevoegd in drie delen. 

De naam van Dvořáks 9e symfonie "Uit de nieuwe wereld" is ontleend aan de benaming “New World” die in Europa wordt gegeven aan het werelddeel Amerika. Hij componeerde de symfonie tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten en behoort tot het "ijzeren repertoire" van de meest uitgevoerde werken in de klassieke muziek. Dvořák gebruikt de volksmelodieën van Afro-Amerikaanse spirituals in sommige delen van de symfonie.

David Kooi (2009) is een zeer getalenteerde jonge pianist van 15 jaar. Op zijn 7e jaar won hij de eerste editie van “de Muziekwedstrijd”, de junior versie van het Prinses Christina Concours. Hij herhaalde dat nog eens in Corona-jaar 2021; in 2022 won David de eerste prijs op de landelijke finale van het Prinses Christina Concours en de tweede prijs van het Internationale Steinway Piano Concours. David studeert nu bij Frank van de Laar aan de Sweelinck Academie in Amsterdam.

For the Love of Music

Dit concert is een onderdeel van het project For the Love of Music. Het verenigingsleven is een belangrijke sociale-culturele motor van onze samenleving. Dat vinden wij belangrijk en daarom stellen we onze zalen graag beschikbaar aan iedereen die van muziek houdt: makers, artiesten en muzikanten uit Eindhoven en de regio. 

Programma

Prima/Goodman - Sing, sing, sing (with a Swing)
Gershwin - Piano concerto in F
Dvořák - Symfonie nr. 9 in e, “from the New World”