TROMP Percussion Eindhoven

Eens per twee jaar komen de grootste slagwerktalenten uit de hele wereld naar Muziekgebouw Eindhoven voor de TROMP International Percussion Competition. Dit is het enige tweejaarlijkse concours voor soloslagwerk ter wereld. TROMP festival presenteert gelijktijdig slagwerk in al zijn facetten: van klassiek tot pop, met toptalent naast de grootste namen in bijzondere bezettingen en locaties.

Onderdeel van:
Festivals

Terugblik op TROMP 2016
De 23-jarige Emil Kuyumcuyan, van Kroatisch Turkse afkomst, won zondagmiddag 27 november de eerste prijs van de TROMP International Percussion Competition 2016 in Muziekgebouw Eindhoven. “A deep interpretation after deep research. Very convincing playing”, aldus de vakjury. Publieksfavoriet Dan deSimone uit de Verenigde Staten won naast de tweede prijs ook de Vrienden van TROMP publieksprijs. Voor de persjury gaf het solostuk dat de tevens derde prijswinnaar Sven Hoscheit uit Luxemburg speelde de doorslag, hij “liet zijn slagwerk daadwerkelijk zingen”. Leden van de persjury waren Pablo Cabenda (Volkskrant), Erk Willemsen (Slagwerkkrant) en voorzitter René van Peer (ED). Als nieuwe TROMP laureaat treedt Emil Kuyumcuyan op donderdag 8 december op met zijn uitvoering van finalewerk Time Passages van Glenn Kotche met Asko|Schönberg en Slagwerk Den Haag in Muziekgebouw aan ’t IJ.

De jeugdjury maakte zijn winnaar, niet noodzakelijk één van de finalisten, donderdagavond 24 november al bekend. Zij reikten De Annelie, vernoemd naar erebestuurslid Annelie Gelijns-Tromp, dochter van oprichter Th. Tromp, uit aan Bartek Miler uit Polen. Noè Rodrigo Gisbert uit Spanje won de Willem Vos Prijs ter waarde van € 500 voor de beste uitvoering van een Nederlands werk in de tweede ronde met zijn interpretatie van Totem I & Totem II van Arnold Marinissen. Naast geldprijzen biedt het TROMP concours een uitgebreid laureatenprogramma.

Deelnemers & jury

Sinds 18 november 2016 streden 25 toptalenten in twee rondes en een halve finale om de drie plekken in de beslissende finale. De deelnemers werden elke ronde geselecteerd door een internationale vakjury bestaande uit Christian Dierstein (Duitsland), Momoko Kamiya (Japan), Arnold Marinissen (Nederland), Mark Pekarsky (Rusland), Yi-Ping Yang (Taiwan), Nancy Zeltsman (Verenigde Staten) en juryvoorzitter Lucas Vis (Nederland). Een flinke kluis: naast een record aantal inschrijvingen was ook het niveau wederom hoog. Een resultaat dat mede te danken is aan de Repertoire Days met masterclasses van juryleden en laureaten in onder anderen Boston, Shanghai, Moskou en Tokio.

www.tromppercussion.nlEvents in dit thema

© Muziekgebouw Eindhoven
powered by Peppered
Cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.

Meer informatie sluiten