Igor Stravinsky

1882 - 1971   |   Russisch   |   127 werken

Igor Stravinsky werd op 17 juni 1882 geboren als derde zoon van Fjodor en Anna Stravinsky. Fjodor was een gerespecteerd operazanger van Poolse en bovenal adellijke afkomst. Zijn vrouw Anna was pianiste. Toch moest Igor – duidelijk getalenteerd musicus – een studie rechten gaan volgen.


Toen Stravinsky in 1902 in contact kwam met componist Rimsky-Korsakov ging ook het muzikale balletje rollen. Hij kreeg het advies om privélessen te nemen om compositie te studeren. Deze kreeg hij van Rimsky-Korsakov, tot het moment dat zijn leermeester in 1908 overleed. Twee jaar eerder ontving hij – ondanks het verwaarlozen van zijn opleiding – een diploma in de rechten en trouwde in datzelfde jaar met zijn nicht Katharina Nosenko. Samen kregen zij twee dochters en twee zoons.


Vanaf 1909 ging ook de carrière van Igor in de lift. Hij kreeg opdrachten van de leider van de Parijse balletgroep Ballets Russes, waarvoor hij onder meer De Vuurvogel en Le Sacre du Printemps componeerde. Daarmee brak hij definitief door. Niet zonder slag of stoot overigens, want tijdens de première van laatstgenoemde brak er een rel uit tijdens het concert. Het was zelfs zo erg, dat dirigent Pierre Monteux na afloop van het concert via het wc-raampje weg moest vluchten, bang dat hij het anders niet zou overleven. Wel maakte de krant gehakt van het concert: “Het is niet een lenteoffer, maar de slachting van het trommelvlies.”


De ster van Stravinsky was sindsdien echter rijzende. Hij liet Rusland achter zich en vestigde zich in Parijs, waar in 1920 Pulcinella werd uitgevoerd door het balletgezelschap. Dit werk markeert het begin van zijn neoclassicistische periode (1920-1951): hij ging terug naar de vormen en klanken van de Klassieken, maar met een modern jasje.


Het was aan het begin van de Tweede Wereldoorlog dat Stravinsky verhuisde naar de Verenigde Staten. Zijn moeder, dochter en vrouw waren in de jaren daarvoor overleden en het duurde niet lang voor hij een nieuwe liefde vond: de kunstenares Vera de Bosset werd zijn vrouw.


Zijn laatste grote neoclassicistische werk schreef hij in 1951, namelijk de opera The rake’s progress. Zijn volgende uitdaging was om te experimenteren met het serialisme, maar pas met het werk Agon schreef Stravinsky een werk met een volledige twaalftoonsreeks.


1962. Voor het eerst in 48 jaar keerde Stravinsky terug naar zijn geboorteland. Daar ontmoette hij onder meer Dmitri Sjostakovitsj. Negen jaar later werd Stravinsky getroffen door longoedeem. Na ruim een maand in het ziekenhuis te hebben verbleven, overleed hij uiteindelijk thuis aan een hartinfarct.


Bekende werken

  • Le sacre du printemps
  • De Vuurvogel
  • The Rake's Progress
  • Agon
  • Psalmensymfonie
  • L'histoire du soldat

Gerelateerde concerten