Nieuws overzicht array(5) { [0]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(3) "132" ["media_galerij_id"]=> string(4) "4066" ["van"]=> string(19) "2018-11-19 12:00:00" ["tot"]=> string(19) "2018-11-23 09:00:00" ["type"]=> string(7) "normaal" ["titel"]=> string(39) "Een ontmoeting met violiste Vilde Frang" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(342) "

‘Vannacht had ik het gevoel dat er geesten waren’, zegt Vilde Frang schuin omhoogkijkend in de richting van waar haar kamer moet zijn. ‘Dit is zo’n enorm en oud hotel… Ik heb het niet zelf uitgekozen, dat heeft Nicolas gedaan.’ Ze doelt op haar partner in crime, cellist Nicolas Altstaedt.

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(4015) "

Ik zag hem al door de lobby snellen een paar minuten voordat zij de lift uitkwam voor dit interview. Mobiel aan zijn oor, witte cellokoffer op zijn rug. Ze zijn samen in Nederland voor een drietal concerten. In de lobby van het statige gebouw aan de Oudezijds Voorburgwal vertelt ze over pannenkoeken eten bij Mitsuko Uchida, overweldigd worden door Beethoven en de typische Noorse hygge (gezelligheid), iets wat ze ook hier ervaart. Een frêle verschijning, diep mosgroene ogen, het lange haar in een eenvoudige staart. ‘Rooibosthee dan?’ zegt ze bijna verlegen, als de ober haar vragend aankijkt wanneer ze alleen heet water bestelt.


Geen sterallures

Vilde Frang (31) staat op alle grote podia van de wereld. Haar internationale carrière werd op haar twaalfde gelanceerd toen Mariss Jansons haar uitnodigde solo te spelen met de Oslo Philharmonic. Toch heeft ze geen sterallures. Ze gaat haar eigen weg. Dat zie je al aan de werken die ze kiest voor haar cd’s. ‘Bartók, Korngold, Britten… Mijn platenmaatschappij wordt weleens radeloos als ik vertel wat ik nu weer wil opnemen. ‘Hoe krijgen we dat nou onder de kerstboom?’, zeggen ze dan. Aan de foto’s op de cd-covers zie je het ook. Een simpele zwart-witfoto siert haar laatste. Op blote voeten, zonder make-up, in kleermakerszit. Het gaat haar om de muziek. Het communiceren en het delen ervan. ‘Als je helemaal ín de muziek bent, krijg je de luisteraars ook mee. En dat gevoel is voor mij nog geweldiger dan voor het publiek.’

Na haar vioolstudie bij Kolja Blacher in Hamburg (streng en veeleisend) en bij Ana Chumachenko aan de Kronberg Academy (aardig en bemoedigend) ging ze naar Londen om te studeren bij Mitsuko Uchida. ‘Inderdaad, de pianiste. Uren was ik in haar studio. We bespraken muziek, ze liet mij boeken zien én ze bakte pannenkoeken voor mij. Als ze eenmaal begon te spelen, hield ze niet meer op. Ik luisterde en absorbeerde alles. Ook speelden we veel samen. Allerlei kamermuziek en het vioolconcert van Beethoven. Haar lessen waren zó bijzonder.’


Elke uitvoering is het weer de eerste keer

‘Tja, Beethoven, daar was ik altijd een beetje bang voor’, zegt Vilde Frang over het vioolconcert dat ze op 22 november in Eindhoven speelt. ‘Ik had het op zo’n hoog voetstuk gezet. Teveel respect voor de muziek maakt het moeilijk. Ik was bang om het kapot te maken. Het is zo’n dunne lijn tussen alleen de muziek willen laten spreken en je eigen stempel willen vinden. Inmiddels voel ik me vrijer, maar ik ben helaas geen robot. De ene keer gaat het vanzelf, de andere keer denk ik: wát heb ik verkeerd gedaan… Elke uitvoering is het weer de eerste keer.’ Lievelingsfragmenten heeft ze niet in dit vioolconcert. ‘Nee, ik zou nooit kunnen kiezen. Het is een aaneenschakeling van hoogtepunten en ik ontdek iedere keer weer iets nieuws. Als het orkest die lange, grandioze inleiding speelt, ben ik elke keer weer verrast. Overweldigd door de muziek!’

In Muziekgebouw Eindhoven heeft ze nog niet eerder gespeeld, maar Nicolas was er artist in residence en ze heeft wel foto’s gezien. ‘Het moet er fantastisch zijn. De grote zaal doet me denken aan de zaal in Berlijn. Jullie zijn very lucky. Nederland heeft zoveel geweldige zalen!’ Vilde Frang woont al jaren met Nicolas in Berlijn. Ze heeft de uitdaging van die wereldstad nodig. ‘Ik hou van Duitsland, maar toch voelt Noorwegen nog steeds als thuis. Het ligt dichtbij mijn hart. Het heeft iets dat Duitsland niet heeft. Hygge… Gezelligheid. Die ervaar ik ook hier in Nederland. Ik voel het als ik door de stad loop. Het hangt in de lucht. Een bepaalde charme, een sfeer!’

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } [1]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(3) "128" ["media_galerij_id"]=> string(4) "3808" ["van"]=> string(19) "2018-10-15 09:15:00" ["tot"]=> string(19) "2018-10-28 19:00:00" ["type"]=> string(7) "normaal" ["titel"]=> string(34) "Edison Klassiek Publieksprijs 2018" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(139) "

De nieuwe CD van pianiste Daria van den Bercken met sonates van Scarlatti is genomineerd voor de Edison Klassiek Publieksprijs 2018!

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(321) "

Daria nam de CD op in onze Kleine Zaal en wij hopen natuurlijk dat de prijs naar haar gaat. Daria komt op 28 oktober a.s. terug om de sonates van Scarlatti live uit te voeren. Tickets & info vindt u hier

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } [2]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(3) "126" ["media_galerij_id"]=> string(4) "3380" ["van"]=> string(19) "2018-08-03 12:00:00" ["tot"]=> string(19) "2018-08-03 12:00:00" ["type"]=> string(7) "normaal" ["titel"]=> string(34) "Meneer Frits tijdelijk Meneer Fris" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(85) "

Komt u afkoelen in Meneer Fri(t)s? Met een diner in een aangename temperatuur!

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(673) "

Een tweede hittegolf in een week tijd is al aangekondigd. Meneer Frits zou niet aan het Muziekgebouw verbonden zijn als er ook geen muziek aan te pas zou komen. Op de dinsdag woensdag en donderdag geniet u daarom de komende twee weken vanaf 18.00 uur van een koel diner met pianomuziek op de achtergrond! Boek nu een diner onder vermelding van MENEER FRIS en houd uw hoofd koel.


3- gangen diner à 36 euro excl. drankjes.
2- gangen diner à 28,50 euro excl. drankjes.


Reserveren kan via deze link of bel naar 040 - 265 56 10.
 

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } [3]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(3) "124" ["media_galerij_id"]=> string(4) "3232" ["van"]=> string(19) "2018-07-17 16:30:00" ["tot"]=> string(19) "2018-08-18 23:00:00" ["type"]=> string(7) "normaal" ["titel"]=> string(40) "North Sea Jazz-hoogtepunten in Eindhoven" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(351) "

Half juli verzamelde jazz-minnend Nederland zich weer op North Sea Jazz Festival. Vele artiesten zijn na North Sea Jazz ook bij ons in Eindhoven te zien: Bokanté & Metropole Orkest, Avishai Cohen, Gogo Penguin, Nubya Garcia, Dinosaur, Moses Boyd Exodus, Marquis Hill, Kika Sprangers, Ruben Hein, Martin Fondse en Eric Vloeimans.

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(7582) "

Bokanté & Metropole Orkest (za 29-9 in Muziekgebouw Eindhoven)
De nieuwste band van North Sea Jazz’ artist in residence Michael League (ook van Snarky Puppy, die drie keer acte de presence gaf op NSJ) is Bokanté. In september komt het gezamenlijke album van Bokanté met Metropole Orkest uit, de opvolger van het Grammy-winnende 'Sylva' van Snarky Puppy.
Jazzism: "Deze multiculturele rasmuzikanten hebben hun sporen ruim verdiend bij diverse grote artiesten zoals Sting en Paul Simon. Ze brengen dan ook op hoog niveau een muzikale reis die start in het Midden-Oosten dan gaat naar Afrika om via Zuid-Amerika in Noord-Amerika te eindigen." [...] Fraaie opbouw, mooie koortjes en ondanks de grote bezetting blijven de gelaagde partijen mooi overeind en goed hoorbaar. [...] Steengoede band."
Lees de interviews van NRC en de Volkskrant met Michael League.
Bekijk ook het North Sea Jazz-fotoverslag van NRC met onder andere Bokanté.
>> Meer info & tickets

Avishai Cohen, Gogo Penguin, Dinosaur, Moses Boyd Exodus, Nubya Garcia en Marquis Hill (allen te zien op So What’s Next? 2-4 november in Eindhoven)
De Volkskrant: “Nubya Garcia (25) is zo’n ontdekking. Ze wordt al een jaartje beschouwd als een van de belangrijkste muzikanten uit de frisse nieuwe jazzscene die in Londen is ontstaan rond tenorsaxofonist Shabaka Hutchings.”
Jazzism over Nubya Garcia: "De adrenaline en chemie spat van het podium met dit viertal. Garcia toont tevens lef om solo een (vrije) improvisatie te spelen, wat ze interessant houdt door lange lijnen af te wisselen met snelle ritmische motieven. Wat een talent!"
Oer Moses Boyd Exodus: "De sound resulteert in een frisse mix van power brass, uiteenlopende stuwende ritmen en aanstekelijke gitaarriffs."
Over Gogo Penguin: "De muziek van GoGo Penguin is heel vernieuwend en bijzonder origineel. En totaal wat anders dan NSJ tot nu toe te bieden heeft. Het publiek had dat ook door en reageert zeer enthousiast."
Jazzism over Avishai Cohen: "Het is een afwisselende show dat eens te meer de onuitputtende muzikaliteit van de bassist toont, alsook zijn enorme diversiteit. Of het nu Afrikaanse ritmes zijn, moderne klanken, klassieke invloeden of latin. Sexy Avishai has it all. Voor ons een waardige afsluiter van het festival."
OOR over Nubya Garcia: “Het meest bijzondere aan Garcia’s muziek is dat het overduidelijk, honderd procent jazz is, maar eigenlijk helemaal niet honderd procent jazz voelt. Een track als Source, vol improvisatie, voelt eerder als dance.”
Over Moses Boyd Exodus: “De muziek swingt constant, is gelaagd, telt een hoop moderne invloeden en wordt met een duidelijke drive gespeeld.”
En over Kurt Elling: “Ook de samenwerking met Marquis Hill is geweldig. In hun eerste gezamenlijke song volgt de trompettist de stem van de scatman één op één, om uiteindelijk over te gaan op een zinderende solo.”
>> Meer info & tickets: www.sowhatsnext.nl

Kika Sprangers (za 22-12 op Blue Note Club Sessions in de Stadsfoyer)
NRC: “De jazz toonde een veerkrachtige toekomst met namen als het pittige Dinosaur en de beloftevolle saxofoniste Kika Sprangers.”
Bekijk de video's van VPRO's Vrije Geluiden en van de NPO met Kika Sprangers.
>> Meer info (gratis entree)

Ruben Hein (za 18-5 in Muziekgebouw Eindhoven)
Bekijk het interview van Leo Blokhuis met singer-songwriter en pianist Ruben Hein en zijn optreden op het Radio 2 Podium.
>> Meer info & tickets

Martin Fondse (wo 19-9 hier te zien tijdens MEDfest)

Pianist, componist en winnaar van de Boy Edgar Prijs 2017 Martin Fondse speelde op North Sea Jazz samen met special guests Eric Vloeimans (do 24-1 in Eindhoven) en Remy van Kesteren (za 30-3 hier).
Bekijk deze video van VPRO’s Vrije Geluiden.
Op MEDfest, het nieuwe Mediterrane festival, geeft Martin Fondse leiding aan het MEDfest Ensemble.
>> Meer info & tickets

Eric Vloeimans (do 24 jan in Muziekgebouw Eindhoven)
Jazzism: "Eric Vloeimans lijkt zichzelf keer op keer te overtreffen met bijzondere projecten."
Deze trompettist luidt in Eindhoven samen met pianist Juan Pablo Dobal alvast de zomer in met zwoele zuiderse klanken.
>> Meer info & tickets

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } [4]=> array(12) { ["nieuws_id"]=> string(3) "122" ["media_galerij_id"]=> string(4) "3210" ["van"]=> string(19) "2018-07-10 12:00:00" ["tot"]=> string(19) "2018-08-11 12:00:00" ["type"]=> string(7) "normaal" ["titel"]=> string(36) "Noteer de open dag vast in je agenda" ["titel_taal_id"]=> string(1) "1" ["teaser"]=> string(109) "

Maak kennis met de diversiteit van Muziekgebouw Eindhoven tijdens onze open dag op zondag 2 september.

" ["teaser_taal_id"]=> string(1) "1" ["omschrijving"]=> string(631) "

Het nieuwe culturele seizoen wordt deze middag gepresenteerd met rondleidingen in het gebouw en gratis optredens van o.a. Matteo Myderwyk en Diamanda Dramm. Kom naar de kindervoorstelling in Meneer Frits of doe mee aan de slagwerkworkshop georganiseerd door TROMP. Kortom, een middag voor elke leeftijd met voor ieder wat wils. Kom vooral langs en ontdek wat er nog meer te doen is!

Het gratis programma op zondag 2 september duurt van 13.00 tot 17.00 uur. Het tijdschema wordt later bekend gemaakt.

Klik hier voor het Facebook event.

" ["omschrijving_taal_id"]=> string(1) "1" ["status"]=> string(6) "actief" } }