Statushouders aan de slag bij Muziekgebouw Eindhoven

wo 2 mrt ’22

De zalen van het Muziekgebouw Eindhoven zijn weer volledig open en dat opent ook weer deuren voor mooie samenwerkingen. Vorige week zijn het Muziekgebouw en Refugee Team enthousiast gestart met een nieuw project waarin statushouders de kans krijgen om als vrijwilliger aan de slag te gaan in Muziekgebouw Eindhoven. Voor statushouders die zich snel ontwikkelen en zich thuis voelen, heeft Muziekgebouw Eindhoven ook volop kansen om betaald aan de slag te gaan.

Actief in eigen stad

Er is een behoefte bij statushouders om actief te zijn in hun eigen stad. Zij hebben vaak nog geen werk, hebben weinig contact met stadsgenoten en weten vaak ook niet waar ze een eerste stap kunnen zetten. 

Muziekgebouw Eindhoven wil graag verbinden door muziek, in de breedste zin van het woord. Door statushouders een plek te geven als vrijwilliger of werknemer in het gebouw wordt de ontmoeting en daarmee verbinding tussen een diversiteit aan mensen gestimuleerd. 

Aan het werk bij horeca & hospitality

Donderdag 24 februari hebben al twee statushouders, een dame uit Irak en een man uit Syrië, de medewerkers van horeca & hospitality mogen ondersteunen. Woensdag 2 maart krijgt het team 4 paar handen extra tijdens het concert van Damon Albarn in de Grote Zaal. 

Marijke de Groot, Senior Coördinator Hospitality & Horeca, was blij met de hulp: “Na onze eerste samenwerking vorige week ben ik alleen nog maar enthousiaster geworden, hoe mooi is het om daadwerkelijk iets te kunnen betekenen voor de integratie van deze mensen. In deze tijd vind ik het enorm belangrijk dat we aandacht besteden aan inclusie en diversiteit, tegelijkertijd helpen ze ons daadwerkelijk bij het personeelstekort in de horeca, zo snijdt het mes aan twee kanten en zijn er alleen maar winnaars.”

Over Refugee Team

Het Refugee Team zoekt sinds 2016 naar organisaties die mensen een plek kunnen bieden om actief te zijn. Er bleek vooral rondom sport en culturele evenementen een enorm tekort aan vrijwilligers. Daardoor hebben ze samenwerkingen opgezet, waardoor statushouders actief konden zijn met begeleiding van een coach vanuit het Refugee Team. Als vrijwilliger bij evenementen doen de deelnemers werkervaring op, breiden zij hun netwerk uit en kunnen zij de Nederlandse taal oefenen. Samen aan het werk zijn bij een evenement geeft een compleet beeld van de statushouder en daardoor ontwikkelen mensen zich sneller en kunnen ze ook doorgroeien.