Nieuwe klassieke concertseizoen 18/19

Het nieuwe seizoen staat weer voor de deur. Het programma van de klassieke concerten en series is bekend, met wederom aandacht voor jong talent en musici van internationale wereldtop.Een blik op de klassieke concerten en series
In de serie Internationale toporkesten maakt de internationale wereldtop haar opwachting. Er zijn twee verschillende routes.

In de route ‘van Moskou tot Hamburg’ komen we grote namen tegen zoals het Russisch Nationaal Orkest, het Mahler Chamber Orchestra en de fameuze NDR Radio Philharmonie. Het Mahler Chamber Orchestra komt dit seizoen met niemand minder dan pianiste Mitsuko Uchida, die door de seizoenen heen een warme band heeft opgebouwd met Muziekgebouw Eindhoven. Uchida speelt twee pianoconcerten van Mozart, een heerlijke traktatie! Nieuw in het Muziekgebouw is violiste Vilde Frang, het Noorse mega-talent. Zij vertolkt het alom geliefde vioolconcert van Beethoven o.l.v. dirigent Robin Ticciati. Dit jonge toptalent dirigeert na de pauze Rachmaninovs tweede Symfonie, een verrrukkelijk romantisch stuk om je helemaal in te verliezen. Dat wordt gegarandeerd een zinderende avond. Ook een fantastische combinatie is dirigent Andrew Manzi en pianist Francesco Piemontesi. Bij hen staat het magistrale tweede Pianoconcert van Brahms op het programma, een concert van symfonische proporties, groots en meeslepend.

Ook dit seizoen mocht violiste Janine Jansen natuurlijk niet ontbreken. Haar treffen we aan in de route ‘van Barcelona tot Luxemburg’ met het vioolconcert van Sibelius. Mysterieus en van een peilloze diepte, het is Janine op het lijf geschreven. In deze serie zien we ook maestro en levende legende Vladimir Ashkenazy en het uit Barcelona afkomstige Orquestra de Cadaqués, ook geen onbekende in het Muziekgebouw. Een andere legende op deze route is de Engelse Sir Roger Norrington, hij komt met het wereldberoemde London Philharmonic Orchestra naar Eindhoven voor een programma geheel gewijd aan Beethoven. Het prachtige ‘Keizersconcert’ wordt daarbij uitgevoerd door pianist Arseny Tarasevich-Nikolaev, in de pers omschreven als een pianist die met zijn spel de grandeur van de grote pianisten uit het verleden oproept. Ook op deze route zien we een jong toptalent in het dirigeervak zijn opwachting maken, de Spanjaard Gustavo Gimeno. Als een komeet schoot hij de afgelopen seizoenen omhoog en werd al vroeg in zijn nog prille carrière benoemd tot chef bij de Philharmonie du Luxembourg. Samen met de piano-zusjes Katia & Marielle Labèque – tevens Artists in Residence – staat hij borg voor een spectaculaire avond.

In de serie Grote Meesters op de Piano komen, zoals gewoonlijk in het Muziekgebouw, louter meesterpianisten aan bod. Dit keer zijn dat Arcadi Volodos, Alexander Gavrylyuk, Severin von Eckardstein en Katia & Marielle Labèque. Ze spelen de topstukken uit de pianoliteratuur, van Chopin tot Stravinsky, via Liszt, Ravel, Brahms en Skriabin– het komt allemaal voorbij. Een serie die de echte pianoliefhebber absoluut niet mag missen. Als gouden tip dan nog, wat pianisten betreft: Menahem Pressler geeft een recital in de intimiteit van de Kleine Zaal. Hij is de ware meester van de kamermuziek en een musicus met een zeer innige band met het Muziekgebouw.

Komend seizoen presenteren we, wegens groot succes, opnieuw een aantal concerten met Maestro Jules van Hessen. ‘Maestro Jules Onthult’ neemt u mee in het brein en het leven van beroemde componisten. Voor wie wil weten hoe het borrelde in het hoofd van een componist en voor wie wil meemaken hoe een dirigent met zijn orkest een partituur in muziek omzet. Een kijkje in de keuken waarbij Maestro Jules van Hessen op humoristische wijze de geheimen achter een meesterwerk onthult. Series zoals ‘In één Adem’ en ‘Scherpdenkers’ staan ook het komende seizoen weer op het programma. Concerten met een bijzondere twist, waarbij schrijvers en denkers uit de actualiteit uw gedachten op scherp komen zetten. Persoonlijkheden als Griet Op de Beeck, Petra Stienen, Aaltje van Zweden, Pim van Lommel en Jan Terlouw zorgen voor prikkelende avonden waar u nog lang over kunt nadenken.

Met vaste waarden als het Storioni Festival, TROMP Percussion Eindhoven, diverse oude-muziek producties en een aantal cross-over programma’s, presenteert het Muziekgebouw het komende seizoen als vanouds een zeer gevarieerd aanbod van een hoogstaand, internationaal niveau.

Bekijk hier het volledige programma en vraag hier de klassieke brochure gratis aan.

De vrije ticketverkoop start op donderdag 8 maart om 10:00 uur.

© Muziekgebouw Eindhoven
powered by Peppered
Cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.

Meer informatie sluiten