Voces8

DO 19 SEP

 

Programma

Mendelssohn - Denn er hat seinen Engeln befohlen über dir
Smith - Nunc Dimittis
Casals - O vos omnes
Rachmaninoff - Bogoroditse Devo
Victoria - Regina Caeli á 8
Gibbons - O Clap your hands
J.S. Bach - Bourée (arr. Ward Swingle)
Britten - The Evening Primrose
Alfvén - Aftonen
Sigurbjörnsson - Heyr himna smiður
Mumford & Sons - Timshel (arr. Jim Clements)
Nat King Cole - Straighten Up and Fly Right (arr. Jim Clements)
Kern - I Won’t Dance (arr. Jim Clements)
Van Heusen & Cahn - Come Fly With Me (to the Moon) (arr. Alexander L'Estrange)

 

 

 

Voces8 werd opgericht in 2005 door Paul en Barnaby Smith. Het Britse ensemble bestaat uit twee sopranen, alten, tenoren en bassen. Naast uitmuntende koorzang - ze werden in 2023 onder andere voor een Grammy genomineerd - is Voces8 betrokken bij een aantal bijzondere sociale impactprojecten, waaronder de Voces Academy en de Voces Foundation.

 

 

 

 

 

 

 

William Byrd - Sing Joyfully
William Byrd was een vooraanstaande Engelse componist uit de Renaissance. Hij diende als hofmusicus bij verschillende koningen en koninginnen van Engeland, waaronder Queen Elizabeth I. Byrd heeft een uitgebreid ouevre van motetten, madrigalen en andere vocale werken. Het motet "Sing Joyfully" is daar een van.

Felix Mendelssohn - Denn er hat seinen Engeln befohlen über dir (uit Elias)
Felix Mendelssohn werd op jonge leeftijd al herkend als een groot talent. Dit stuk is een deel van Mendelssohn's oratorium "Elias". De muziek beschrijft de bescherming door engelen en is geinspireerd door een tekst uit Psalm 91 die luidt: "Want Hij zal zijn engelen bevel geven aangaande u, dat zij u bewaren op al uw wegen. Zij zullen u op de handen dragen, opdat gij uw voet aan geen steen stoot."

Paul Smith - Nunc Dimittis
Het "Nunc Dimittis" wordt traditioneel gezongen als onderdeel van de avondgebeden (Evensong) in de Anglicaanse kerk. De tekst komt uit het Evangelie van Lucas 2:29-32 en luidt "Nu laat U, Heer, uw dienaar in vrede heengaan, zoals U hebt beloofd. Want mijn ogen hebben uw heil gezien, dat U hebt bereid voor de ogen van alle volken: een licht dat geopenbaard wordt aan de heidenen en de eer van uw volk Israël."

Pablo Casals - O vos omnes
Pablo Casals is een 20ste-eeuwse Catalaanse cellist en componist. Ondanks dat hij vooral bekend stond om zijn virtuoze cellospel, heeft hij ook enkele koorcomposities op zijn naam staan waarvan "O vos omnes" er één is. Het werk is geinspireerd door klaagliederen van de Bijbelpersonage Jeremia, die het lijden omschrijft van het volk van Israël. 

Sergei Rachmaninoff - Bogoroditse Devo
Sergei Rachmaninoff (1873-1943) was een Russische componist, pianist en dirigent uit de late Romantiek en vroege 20e eeuw. "Bogoroditse Devo" is onderdeel van zijn "Vespers". Het is een hymne aan de Maagd Maria en wordt gezongen door een koor zonder begeleiding. Het populaire koorstuk wordt gezien als een van de hoogtepunten van de Russisch-orthodoxe koormuziek.

Tómas Luis de Victoria - Regina Caeli á 8
Tomás Luis de Victoria's "Regina Caeli á 8" is een achtstemmige zetting van de paasantifoon. Het stuk, geschreven in de polyfone stijl van de Renaissance, combineert complexe contrapuntische lijnen met heldere harmonieën. Dit werk wordt vaak uitgevoerd tijdens de paasperiode en viert de verrijzenis van Christus.

Orlando Gibbons - O Clap your hands
Orlando Gibbons' "O Clap Your Hands" is een feestelijk anthem voor achtstemmig koor en orgel. Het stuk, gebaseerd op Psalm 47, gebruikt polyfone texturen en levendige ritmes om de vreugde en lofprijzing uit te drukken. Gibbons' meesterlijke gebruik van Engelse madrigaaltechnieken is duidelijk in dit werk.

J.S. Bach - Bourée (arr. Ward Swingle)
Deze bewerking van Bach's "Bourée" uit de Suite in E mineur voor luit door Ward Swingle vertaalt het stuk naar een vocale uitvoering. Swingle's arrangement behoudt de energieke danskarakteristieken van het origineel, met swingende ritmes en harmonische inventiviteit, typisch voor de stijl van de Swingle Singers.

Britten - The Evening Primrose
Benjamin Britten's "The Evening Primrose" is een vocale compositie geïnspireerd door de gelijknamige bloem. Het stuk maakt gebruik van delicate melodieën en subtiele harmonieën om de mysterieuze en rustige sfeer van de avond te vangen. Het werk is representatief voor Britten's vaardigheid in het creëren van sfeervolle muziek.

Hugo Alfvén - Aftonen
Hugo Alfvén's "Aftonen" is een koorwerk dat de rust en schoonheid van de avond schetst. Het stuk gebruikt vloeiende melodieën en zachte harmonieën om een serene sfeer te creëren. Alfvén's gebruik van dynamiek en frasering draagt bij aan de expressieve kwaliteit van het werk.

Þorkell Sigurbjörnsson - Heyr himna smiður
"Heyr himna smiður" is een IJslands gebed gecomponeerd door Þorkell Sigurbjörnsson. Het stuk, geschreven voor koor, is eenvoudig maar krachtig in zijn harmonische taal. De tekst smeekt om goddelijke bescherming en leiding, en de muziek reflecteert deze smeekbede met ingetogen en toch expressieve klanken.

Mumford & Sons - Timshel (arr. Jim Clements)
"Timshel" van Mumford & Sons is een nummer geïnspireerd door de roman "East of Eden" van John Steinbeck. Het woord "timshel" komt uit het Hebreeuws en betekent "gij zult," wat in de context van het boek duidt op de mogelijkheid van keuze en vrije wil. De tekst verkent thema's van verantwoordelijkheid, morele keuzes en de kracht om je eigen pad te bepalen, ondanks de moeilijkheden en uitdagingen die het leven met zich meebrengt.

Nat King Cole - Straighten Up and Fly Right (arr. Jim Clements)
"Straighten Up and Fly Right" van Nat King Cole is een swingnummer dat hij samen met Irving Mills schreef. Het lied vertelt het verhaal van een slimme aap en een slimme vogel die elkaar proberen te slim af te zijn. De aap laat de vogel geloven dat hij hem zal helpen vliegen, maar in werkelijkheid probeert de aap zichzelf te redden van een gevaarlijke situatie. 

Jerome Kern - I Won’t Dance (arr. Jim Clements)
"I Won't Dance," geschreven door Jerome Kern met teksten van Oscar Hammerstein II, Otto Harbach, Dorothy Fields, en Jimmy McHugh, is een lichtvoetig en speels nummer dat zijn oorsprong vond in de musical "Three Sisters" (1934) en later beroemd werd door Fred Astaire's vertolking in de film "Roberta" (1935). Het lied gaat over een man die, ondanks zijn aantrekking tot een vrouw, weigert met haar te dansen. Hij beweert dat hij niet kan dansen en geeft allerlei grappige en charmante redenen waarom hij niet de dansvloer op wil.

Jimmy van Heusen, Bart Howard & Sammy Cahn - Come Fly With Me (arr. Alexander L'Estrange)
Dit arrangement van "Come Fly With Me" door Alexander L'Estrange brengt het iconische lied naar een vocale setting. L'Estrange behoudt de opzwepende en romantische sfeer van het origineel, met levendige harmonieën en ritmische flair die het nummer fris en aantrekkelijk maken voor kooruitvoeringen.