Ein deutsches Requiem

Ein deutsches Requiem duurt maar liefst 70 tot 80 minuten. Niet gek dus, dat Johannes Brahms er bijna drie jaar over deed om dit werk te voltooien. De ingrediënten? Een koor, solisten en een symfonieorkest. Minstens zo imponerend is de versie voor quatre-mains op de piano, de versie die u deze avond zult horen.

Lees meer: Biografie over Johannes Brahms

Opvallend was dat de eerste uitvoering geen succes. Ze besloten zelfs om enkel de eerste drie delen van het muziekstuk ten gehore te brengen, omdat men het publiek niet nóg meer aan wilde doen. Succesvol werd Ein deutsches Requiem pas in Duitsland, toen Brahms op aanraden van kapelmeester Carl Martin Reinthaler de aria “Ich weiss, das mein Erlöser lebet” uit Händels Messiah toegevoegd werd. Toch was het pas na bijna vier jaar dat de compositie was zoals we hem nu kennen.


Ondanks dat Brahms meermaals had aangegeven het werk graag Een menselijk requiem te willen noemen, werd het betiteld als Ein deutsches Requiem. Waarschijnlijk was dat naar aanleiding van de brief die hij aan Clara Schumann schreef, waarin hij vertelde ‘een soort Duits requiem’ te willen schrijven. Jaren later ontdekte hij dat zijn goede vriend Robert Schumann aan een gelijknamig werk bezig was, een mooi toeval.
 

 Zelf ervaren?

Cookies
We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.
Meer informatie