Een jaar van groei voor Muziekgebouw Eindhoven

 

Het jaarverslag van Muziekgebouw Eindhoven is gepubliceerd: een perfect moment om te reflecteren op onze prestaties. Directeur Edo Righini deelt zijn inzichten over de resultaten 2023, waarin we voor het eerst sinds 2019 weer op volle toeren draaiden zonder beperkingen. Met meer dan 400 culturele activiteiten en bijna 200.000 bezoekers mogen we trots zijn op de behaalde resultaten.

 

Na de coronaperiode heeft Muziekgebouw Eindhoven in 2023 eindelijk weer een volledig jaar gedraaid zonder beperkingen. Hoe kijkt u erop terug?
Edo: Voor het eerst sinds 2019 draaiden we weer op volle toeren. Het was enorm inspirerend en een geweldige kans om onze programma’s en activiteiten weer volledig op de kaart te zetten. We zijn er trots op dat we met een focus op (inter)nationaal topaanbod en nieuwe talenten, meer dan 400 culturele activiteiten hebben kunnen presenteren. Daarmee hebben 166.710 betalende bezoekers, met een steeds breder profiel, de weg naar Muziekgebouw Eindhoven gevonden. In totaal hebben we in 2023 zo’n 200.000 bezoekers mogen verwelkomen in onze zalen en festivals. 

Hoe ziet de financiële positie van Muziekgebouw Eindhoven er momenteel uit?  
Edo: Dit is de eerste keer in 12 jaar tijd dat we geen negatief eigen vermogen meer hebben. Dit markeert het einde van een periode van oplopende schulden bij de gemeente die tussen 2012 en 2020 groeide naar ongeveer €3 miljoen. In 2023 hebben we dit negatief vermogen om weten te zetten naar een positief eigen vermogen van € 315.753. Het totale resultaat over 2023 bedraagt €1.571.194. 
 
Wat zijn volgens u de belangrijkste factoren die hebben bijgedragen aan dit succes?
Edo: Cultureel ondernemerschap en de Brainport-regio gaan hand in hand. Door een ondernemende benadering van onze bedrijfsvoering en een focus op digitale transformatie (van big data tot dashboarding en van segmentatie tot one-to-one online benadering) hebben we in de afgelopen drie jaar bijzondere resultaten weten te bereiken. Een vernieuwde focus op topkwaliteit en innovatie, waarbij we bewust buiten de gebaande paden treden, heeft het Muziekgebouw Eindhoven doen uitgroeien tot een ware culturele tempel in Zuid-Nederland. In de afgelopen drie jaar heeft Muziekgebouw Eindhoven niet alleen meer dan 15% meer bezoekers aangetrokken dan voor corona, maar ook de winstgevendheid zien stijgen van gemiddeld -5% voor Corona naar 13% in 2023. Deze prestatie onderstreept de kracht van innovatie en aanpassingsvermogen. Deze financiële resultaten zijn te danken aan een differentiatie en versterking van de inkomstenbronnen: meer inkomsten uit kaartverkoop (groei van 36% ten opzichte van de periode voor COVID-19), inkomsten uit horeca zijn met 35% gestegen ten opzichte van de periode voor COVID-19, verdubbeling van de sponsoren door een nauw samenwerking met bijna 30 bedrijven uit de regio en een efficiëntieslag (de winstgevendheid van culturele activiteiten steeg met 166% ten opzichte van 2019).

Dankzij nieuwe series, aangescherpte programmering en een professionalisering slag bij de marketingafdeling, is de gemiddelde bezettingsgraad bij klassieke muziek zo’n 10% gestegen. We hebben in 2023 zelf 60% méér klassiek publiek bereikt dan in de periode voor corona. Pop en aanverwante muziek liet ook een forse stijging van de bezettingsgraad zien: in het eerste kwartaal van 2024 halen we zelfs 90,8%. Dat is een stijging van 20% ten opzichte van de periode voor corona. Dat is een bijzonder goed resultaat dat te danken is aan de nieuwe koers van Muziekgebouw Eindhoven. Alle afdelingen maken keuzes met focus op kwaliteit.  

Onze collega’s zijn enorm trots op de huidige resultaten. Dat is terecht: zij geven echt 100%. We werken met zijn allen steeds effectiever en met meer plezier. Deze verandering in mentaliteit en werkwijze is essentieel voor ons succes. De goede samenwerking met gemeente Eindhoven en Stichting Cultuur speelt ook een belangrijke rol in deze bijzondere resultaten.

 

Hoe hebben investeringen uit Brainport-gelden bijgedragen aan deze positieve resultaten? 
Edo: Dankzij deze investeringen hebben we de afgelopen 3 jaar flinke stappen kunnen zetten in de professionalisering van onze teams en het upgraden van onze digitale kanalen. Daarnaast hebben we enorm veel nieuwe bezoekers bereikt met het programma D&I (Duurzaamheid & Inclusie). Ons aanbod is hiermee toegankelijker geworden en ons publieksprofiel is verbreed. Dat laatste is iets waar ik enorm trots op ben.    
 
Er zijn vast ook nog aandachtspunten om Muziekgebouw Eindhoven succesvol te houden in de toekomst, welke zijn dit volgens u? 
Edo: Zeker.  
De macro-economische ontwikkelingen, zoals de stijgende energiekosten, hebben een aanzienlijke invloed op onze bedrijfsvoering. Deze kosten zijn namelijk verdubbeld. Ook het onderwerp Fair Pay wordt steeds belangrijker binnen de culturele sector, en dit zal ook ons gaan beïnvloeden. Daarnaast is de stijging van de BTW een cruciaal aandachtspunt. Deze veranderingen maken het noodzakelijk dat we onze strategie voortdurend herzien en bijstellen, zodat we financieel stabiel blijven en onze missie kunnen blijven vervullen. 
  
We moeten ook blijven investeren in het onderhoud en de modernisering van onze faciliteiten om onze bezoekers de beste ervaring te bieden. Het behouden en uitbreiden van ons diverse publiek blijft een prioriteit, wat betekent dat we ons aanbod voortdurend moeten vernieuwen en afstemmen op de wensen en interesses van onze bezoekers. 
  
Duurzaamheid is eveneens een belangrijk thema voor de toekomst. We streven ernaar onze ecologische voetafdruk te verkleinen door duurzame praktijken te integreren in onze dagelijkse bedrijfsvoering en evenementen. Dit omvat onder andere energiebeheer, afvalreductie en het stimuleren van milieuvriendelijke keuzes bij onze bezoekers en partners. 
  
Ondanks deze uitdagingen en kansen blijven we vastberaden om onze positie als toonaangevend cultureel centrum in Eindhoven en daarbuiten te versterken. 
 
Waar bent u nog meer trots op?  
Edo: Dat we in staat zijn om een groter en meer divers publiek te bereiken. We zijn op veel manieren toegankelijker geworden en hebben de harten van veel inwoners van de regio veroverd. Mensen die nog niet eens wisten waar Muziekgebouw Eindhoven was. Dit is een enorme stap voorwaarts in onze missie om cultuur voor iedereen toegankelijk te maken.  
 
Tegen de achtergrond van de ongebreidelde groei van de Brainport regio zien we in de afgelopen jaren de urgentie toenemen om ons met onze activiteiten sterker te verbinden met de lokale gemeenschappen. Juist hier in deze stad en regio, waar mensen vanuit de hele wereld een rijkdom aan verhalen, culturen en muziekvoorkeuren bij elkaar brengen, wil Muziekgebouw Eindhoven voor zoveel mogelijk doelgroepen van betekenis zijn. Daarom zijn we de laatste jaren anders gaan programmeren en werken. We zijn meer verbonden en in vele opzichten verbreed en efficiënter geworden. En juist omdat we meer verbonden zijn met onze omgeving, ontvangen we meer bezoekers dan ooit tevoren. We zijn ook trots dat ons publiek steeds diverser wordt: veelkleuriger en met een breder spectrum aan muziekvoorkeuren. Onze focuspunten op jeugd, communities en financiële toegankelijkheid hebben geresulteerd in een bereik van jaarlijks 28.000 bezoekers in de bovengenoemde categorieën. Enkele voorbeelden zijn de succesvolle festivals zoals Merhaba Festival en India Day, georganiseerd met lokale gemeenschappen. Deze festivals vieren de rijkdom van verschillende culturen door de schoonheid van kunst en ambacht centraal te zetten in een ware culturele meltingpot waar dagelijks 2.500 bezoekers elkaar ontmoeten, dansen, praten en geïnspireerd raken.

Ik noemde het al eerder, maar tot slot ben ik erg trots op de organisatie en de collega’s van Muziekgebouw Eindhoven. Zij hebben een enorme transformatie doorgemaakt, wat niet altijd makkelijk was. Dat ze nu vol energie rondlopen, maakt me enorm trots. We zijn de afgelopen drie jaar steeds efficiënter en ambitieuzer geworden. Deze verandering in mentaliteit en werkwijze zorgt dat we samen nog betere resultaten behalen en onze doelen bereiken. 

Lees hier het interview naar aanleiding van de positieve resultaten in het ED.

Lees het jaarverslag van 2023