Inside the Masterpiece

Ontdek de vernuftigheden van een van 's werelds beroemdste meesterwerken
Interactieve lezing
wo 8 mei ’24 19:30 uur

Asja Zakhareva - muziektheoretica

Meesterwerk:
Dvořáks New World Symphony

wo 8 mei ’24
19:30 uur

Beethoven, Mozart, Brahms, Schubert… Iedereen beweert dat hun muziek uitmuntend is – het werk van een genie! We nemen het stilletjes aan voor waar, zonder een poging te wagen om de genialiteit te doorgronden.

Meesterwerken: ze zijn van alle tijden. Met een hoge kwaliteit onderscheiden ze zich van de rest, trekken ze de aandacht naar zich toe en voeren ze gezag binnen de muziekwereld. Wat een eer moet het zijn om een meesterwerk te zijn! Je wordt keer op keer gespeeld, geïnterpreteerd, uitgevoerd, opgenomen; je wordt bediscussieerd en aanbeden en je haalt heel veel geld binnen.  

Maar wat is een meesterwerk precies? Bepalen het lot en het toeval of een nieuwe opus tot de meesterwerken behoort? Welke kwaliteiten maken een muziekwerk goed genoeg om het een meesterwerk te noemen? Hangt het überhaupt van de muziek zelf af? Muziektheoreticus Asja Zakhareva neemt je mee op zoek naar de elementen die een meesterwerk maken aan de hand van een van 's werelds meest geprezen meesterwerken: Dvořáks New World Symphony.

Let op: deze lezing is Engels gesproken.