Dutch Happiness Week: Waarom muziek bijdraagt aan jouw geluk

 

Waarom word je nou zo gelukkig van muziek? Hoe werkt dat in je brein? En waarom is de verbindende kracht van muziek zo groot? In het kader van Dutch Happiness Week en Internationale Dag van het Geluk geeft Muziekgebouw Eindhoven antwoorden op al deze vragen. 

 

Dutch Happiness week is een jaarlijkse themaweek rondom de internationale dag van het geluk. Tijdens deze week geven organisaties een podium aan activiteiten die kennis over het geluk vergroten. Zo staat bij Muziekgebouw Eindhoven bijvoorbeeld The International Pop Quiz of Eindhoven op maandag 20 maart volledig in het teken van Happiness. 


De invloed van muziek  

Muziek heeft een enorme invloed op je brein. Maar hoe werkt dat nou? Zowel het luisteren als het spelen van muziek zet je hersens aan het werk. Muziek zit in de lucht: het zijn geluidsgolven die letterlijk via het trommelvlies je brein binnenzweven en vervolgens alle hersengebieden en -netwerken raken. Dit zorgt ervoor dat je van muziek in een bepaalde stemming raakt en je hartslag vertraagt. De productie van dopamine en oxytocine (gelukshormonen) stijgt en stresslevels dalen. Je wordt er zelfs productiever van! 

Muziek luisteren is één ding, maar muziek bespelen doet ook enorm veel voor je. Het maken van muziek is zo’n enorm ingewikkeld proces in je brein, dat er door heel je hoofd prikkels gestuurd worden. Doordat de prikkels een lange weg moeten afleggen, werken de hersenhelften heel goed samen. Dat is zelfs fysiek aangetoond: de hersenbalk, het deel wat je linker- en rechterhelft met elkaar verbindt, is dikker geworden bij mensen die regelmatig een instrument bespelen.

Fijn: je hoeft niet eens heel goed te zijn. Het feit dát je iets probeert op een instrument, is al voldoende voor positieve effecten op de hersens.

Muziek verbindt 

Mensen zijn groepsdieren: we willen graag ergens bij horen. Muziek is al duizenden jaren onderdeel van cultuur en het oudste instrument (een fluit) dateert van zo’n 40.000 jaar geleden. De reden dat muziek zo’n enorme verbindende kracht heeft, zit hem in – je raadt het al -: de hersenen. 

De prikkels die muziek door je hersens stuurt, raken onderweg ook delen van je hersens die verwant zijn aan vertrouwen, samenwerking en empathie. Je zult het merken als je een concert bezoekt: het publiek voelt zich verbonden met elkaar. Het groepsgevoel wordt sterker. We zien dit al in de puberteit ontstaan: je zoekt vaak vrienden op met dezelfde muzieksmaak. 

Samen muziek ervaren creëert dus een gevoel van saamhorigheid, zowel onder de makers als de bezoekers. Bij Muziekgebouw Eindhoven hebben we het geluk dat we dit meer dan eens hebben mogen aanschouwen: zo is festival Merhaba Eindhoven! een succesvolle samenwerking gebleken tussen Muziekgebouw Eindhoven en de Turkse gemeenschap in Eindhoven, hebben we vorig jaar een ontroerende avond meegemaakt bij het Benefietconcert voor Oekraïne én hebben we nog veel op de agenda staan om mensen samen te brengen. Zo co-organiseren we bijvoorbeeld op 2 april ‘Muziek De Wereld Rond’, waar muziek uit alle windstreken

Merhaba Eindhoven! door Justina Segers 

Bijzondere en zintuigprikkelende concertbeleving 

Het luisteren naar livemuziek is altijd een magische ervaring, daar weten we bij Muziekgebouw Eindhoven alles van. Maar als het over muziek, zintuigen en werking op het brein gaat, willen we er toch echt een paar uitlichten. 

Zo heeft wereldberoemde pianist en componist Chad Lawson naast een succesvolle muzikale carrière een booming mental wellness podcast, ‘Calm it Down’, die meer dan 600.000 keer werd beluisterd. Wil je de effecten van een klassiek concert in levenden lijve meemaken? Dan raden we Pynarello & Kobra van harte aan. Bij dit concert zoekt Pynarello verbinding met de zeven zangeressen van het a-capella ensemble Kobra en staan er veel vrouwen met hoofdrollen op het podium. Of ervaar de schoonheid van eenvoud bij Michel Krielaars. 

Bij Sound & Silence geniet je van prachtige muziek terwijl je ligt, wat een andere dimensie geeft aan het luisteren van muziek. Met een theesommelier, een openingsmeditatie en een yogamatje kom je helemaal tot rust. Je beleeft muziek als nooit tevoren bij Candlelight Concerts: een live multi-zintuiglijke muziekervaring waarbij je onder de warme gloed van kaarslicht luistert naar muzikanten die de mooiste muzikale werken spelen.


Op zoek naar meer happiness-inspiratie? Leer hier meer over Dutch Happiness week óf bekijk hieronder vrolijke foto's uit ons archief!