World

 

Muziek is een universele taal die verschillende culturen met elkaar verbindt. Muziekgebouw Eindhoven biedt een podium voor diverse internationale artiesten en genres. In het genre ‘world’ komen verschillende culturen en tradities samen in een unieke muzikale ervaring. 

 

Bekijk hieronder onze agenda! 

 

 • Cristina Branco

  Portugese fadozangeres
  wo 1 mei ’24

  Vergelijkingen met Amália Rodrigues blijken terugkerend en onvermijdelijk. Branco staat bekend om het naadloos koppelen van traditie met vernieuwing van fado. Ze zoekt hierbij de vrijheid in de muziek, maar wel met de emotionele diepgang van het genre. Door haar moderne benadering van de traditionele fado, waarbij ze deze verrijkt met jazz, wereldmuziek en pop, heeft zij een compleet unieke stijl ontwikkeld. De vertolkster is al jaren een graag geziene persoonlijkheid op de Nederlandse podia en werkte in het verleden onder meer samen met BLØF. Dit jaar duikt Cristina opnieuw de studio in om haar publiek met nieuwe muziek en een nieuwe show te verrassen en vermaken.

 • Melike Şahin

  Arabische en Mediterrane klanken versmelten
  zo 5 mei ’24

  Melike Şahin, een van de meest bekende Turkse artiesten van het moment, komt naar Eindhoven! Sinds haar debuutalbum 'Merhem' is ze niet meer weg te denken van de grote podia in Turkije. Ze toerde de wereld over met de psychedelische cultband BaBa ZuLa en sinds 2017 verovert ze met een mix van pop, psychedelische en elektronische muziek en invloeden uit de discoscène de hitlijsten met nummers als 'Deli Kan' en 'Nasır'. Ze combineert elementen uit zowel de mediterrane als Arabische muziek, en door het gebruik van keyboards, de elektronische bağlama en Oriëntaalse violen ontstaat een unieke stijl.

 • Ladysmith Black Mambazo

  Wereldberoemd Zuid-Afrikaans zangkoor
  vr 10 mei ’24

  Het wereldberoemde a-capellakoor van Paul Simons 'Graceland' is al ruim 50 jaar een van de succesvolste Zuid-Afrikaanse acts ooit. Ze wonnen maar liefst vijf Grammys en begeleidden Nelson Mandela bij de uitreiking van zijn Nobelprijs voor de Vrede in Oslo in 1993. In de loop der jaren hebben de originele leden een aantal jongere leden verwelkomd. De nieuwere leden voorzien de groep van hun jeugdige energie. Hun prachtige en hartverwarmende harmonieën zijn onweerstaanbaar, uit duizenden herkenbaar en verspreiden een boodschap van vrede.

 • Michel Camilo & Tomatito

  Jazz en flamenco smelten samen
  za 11 mei ’24

  Jazzpianist Michel Camilo en flamencogitarist Tomatito werken al sinds 1999 samen, maar in 2024 zijn ze voor het eerst samen te zien op ons podium! Het duo brengt een nieuwe project naar Muziekgebouw Eindhoven, gebaseerd op Joaquín Rodrigo's beroemde 'Concierto de Aranjuez'. Ze voeren het deze avond uit in een prachtige versie voor flamencogitaar en piano. 'Aranjuez' wordt een unieke avond waarin Rodrigo's muziek vermengd wordt met hoogtepunten uit het repertoire van Michel en Tomatito, zoals nummers van hun gezamenlijke albums 'Spain', 'Spain Again' en 'Spain Forever'. Jazz, klassiek, flamenco, swing en duende, allemaal in één avond!

 • Metin & Kemal Kahraman Ensemble

  Betoverende Zaza-, Alevitische en Turkse melodieën
  For the Love of Music
  za 11 mei ’24

  Metin & Kemal Kahraman Ensemble neemt je mee op een culturele reis door de verhalen, de liefde, de geschiedenis en de spiritualiteit uit Dersim, die samenkomen in betoverende Zaza-, Alevitische en Turkse melodieën. Metin en Kemal Kahraman brachten hun eerste album, 'Deniz Koydum Adını', in 1993 uit. Daarmee maakten ze indruk bij een breed publiek. In de perioden daarna brachten ze diverse voortreffelijke werken uit en werden ze een van de belangrijkste bronnen voor de Dersim Zaza-muziek.

 • Sona Jobarteh

  Mix van blues, afropop en traditionele muziek
  BRIDGE Guitar Festival
  wo 29 mei ’24

  Tijdens BRIDGE Guitar Festival tref je naast de traditionele gitaar heel wat andere bijzondere snaarinstrumenten aan. Zo staat de Gambiaanse singer-songwriter Sona Jobarteh bekend om haar virtuositeit op de kora, een West-Afrikaans snaarinstrument dat je zou kunnen omschrijven als een mix tussen een harp en een gitaar. Als eerste vrouwelijke virtuoos op de kora is ze een pionier in een traditie die de afgelopen zeven eeuwen alleen van vader op zoon werd doorgegeven. Jobarteh wordt internationaal erkend voor haar eclectische mix van blues, afropop en traditionele muziek. Voor de opening van BRIDGE Guitar Festival 2024 keert Sona Jobarteh terug naar Eindhoven!

 • Eliades Ochoa

  Star of Buena Vista Social Club
  wo 5 jun ’24

  Eliades Ochoa, een van de originele leden van de Cubaanse muziekgroep Buena Vista Social Club, komt met zijn kenmerkende hoed, cowboylaarzen en unieke nummers die doordrenkt zijn van levenswijsheden naar Eindhoven! Dichterbij de sound van de originele band zul je niet meer komen. Zijn nieuwste album, 'Guajiro', kwam in 2023 uit en vertelt het verhaal van zijn leven. Met 'Guajiro' voegt hij een nieuw hoofdstuk toe, dat alle delen van zijn legendarische leven en carrière samenvoegt tot een meeslepend persoonlijk testament. 

 • Gipsy Kings by Diego Baliardo

  Traditionele flamenco met moderne invloeden
  vr 21 jun ’24

  Beleef de passie van flamenco met Gipsy Kings by Diego Baliardo in Eindhoven! Laat je meevoeren door de swingende melodieën van de iconische groep, geleid door stichtend lid Diego Baliardo, erfgenaam van de legendarische Manitas de Plata. De Gipsy Kings staan bekend om hun mix van traditionele flamencostijlen met Westerse pop en latin. In 1987 braken ze door met hun album 'Gipsy Kings', welke met goud en platina bekroond werd. Miljoenen mensen werden verliefd op hun unieke geluid, te horen in populaire nummers als 'Bamboléo', 'Volare' en 'Djobi Djoba'. Het belooft een swingende avond te worden!

 • Anoushka Shankar

  Sitarvirtuoos en dochter van Ravi Shankar
  ma 30 sep ’24

  Meestersitariste en componiste Anoushka Shankar komt voor het eerst naar Eindhoven! Ze werd geboren in Londen, als dochter van de legendarische Indiase sitarvirtuoos Ravi Shankar. Anoushka beperkt zich niet tot de traditionele Indiase klassieke muziek en experimenteert met verschillende muziekgenres, waaronder fusion, wereldmuziek en elektronica. Shankar heeft samengewerkt met artiesten uit verschillende culturen, zoals Herbie Hancock, Sting en haar halfzus Norah Jones. Tijdens dit concert laat ze de prachtige muziek horen van haar eerdere albums én speelt ze nummers van haar nieuwste EP, 'Chapter II: How Dark It Is Before Dawn'.

 • Music with Friends

  Hosted by Mercan Kocuroğlu
  Başak & Bariş | Pötibör | Rastika
  vr 5 apr ’24

  Wat is er mooier dan muziek beleven samen met je vrienden? Niets! Tenminste, als je het aan Mercan Kocuroğlu (Music from the Orient) vraagt. Tijdens Music with Friends nodigt ze als host van de avond dan ook artiesten uit de regio uit voor een internationale en bovenal muzikale avond waarbij vriendschap, verbinding en ontmoeting centraal staan. De avond sluit af met een open podium waar iedereen diens muzikale talent kan tonen.

 • Loreena McKennitt

  Canadese singer-songwriter en harpist
  do 4 apr ’24

  Loreena McKennitt is een Canadese singer-songwriter en multi-instrumentalist die bekend staat om haar unieke stijl van muziek, die vaak wordt omschreven als Keltisch, folk, wereldmuziek of new age. Haar muziek wordt gekenmerkt door haar prachtige vocalen, virtuoos harpspel en het gebruik van verschillende etnische instrumenten. Een van haar bekendste nummers is 'The Mummers' Dance' uit 1997. Andere populaire nummers van Loreena zijn 'Tango to Evora', 'The Mystic's Dream' en 'Dante's Prayer'. Haar muziek wordt vaak geassocieerd met rustgevendheid, spirituele reflectie en een gevoel van mystiek.


Blijf op de hoogte van onze world-programmering en schrijf je in voor de nieuwsbrief! 

World in Muziekgebouw Eindhoven 


Muziek is een universele taal die verschillende culturen met elkaar verbindt. Muziekgebouw Eindhoven biedt een podium voor diverse internationale artiesten en genres. In het genre ‘world’ komen verschillende culturen en tradities samen in een unieke muzikale ervaring.

Wereldmuziek in Muziekgebouw Eindhoven varieert van Afrikaans ritmes tot Latijns-Amerikaanse swingende klanken of naar geluiden uit de Balkan. Het repertoire van de artiesten varieert van traditioneel tot modern, met veel verschillende invloeden, veelal uit de regio van herkomst. 

Met de world-programmering onderstreept Muziekgebouw Eindhoven de schoonheid van de diversiteit van de muziek, haar verbindende kracht en de ontwikkeling en versterking van culturele uitwisseling. Harten en geesten worden geopend voor nieuwe klanken. 

Muziekgebouw Eindhoven biedt een uitnodigende omgeving voor liefhebbers van muziek uit alle windstreken. Of je nu geïnteresseerd bent in traditionele klanken, of juist op zoek bent naar moderne fusion-varianten, Muziekgebouw Eindhoven is the place to be! Ontdek de opwindende en eclectische klanken en de verbindende kracht van onze world-programmering.