Klassiek

 

Ben je een liefhebber van klassieke muziek? Dan ben je bij Muziekgebouw Eindhoven aan het juiste adres. Zowel de Grote als de Kleine zaal hebben een internationaal vermaarde akoestiek waardoor veel internationaal gerenommeerde musici en orkesten graag optreden in Muziekgebouw Eindhoven en juist deze zalen uitkiezen om er cd-opnamen te maken. Ook de klassieke zenders reizen graag af naar Eindhoven voor live-opnamen.

 

Bekijk de agenda hieronder. 

 

 • Philzuid

  Kakofonie aan klankkleuren
  do 18 apr ’24

  ‘Voor elke maat zoek ik de juiste beweging, want elke maat heeft zijn eigen muziek’, zei dirigent Gabor Kali in een interview. In dit veelkleurige concertprogramma kan de jonge Hongaarse dirigent zich helemaal uitleven. Als een meestertolk vertaalt hij de meest diverse muzikale werelden in expressieve gebaren.

 • Wiener Symphoniker & Gautier Capuçon

  Dvořáks celloconcert
  Internationale Toporkesten
  za 20 apr ’24

  ‘Als ik wist dat je zó een celloconcert kon schrijven, had ik er allang een gemaakt.’ Aldus Johannes Brahms, een beetje jaloers, toen hij het celloconcert van zijn vriend Dvorák hoorde. Maar helaas dus, het meest gespeelde celloconcert ooit werd geschreven door de warmbloedige Tsjech en niet door Brahms. Een werk dat alles heeft; het is heroïsch, het is krachtig, het is lyrisch, en het is weemoedig waar Dvorák tegen het eind een lied citeert dat hij opdroeg aan een juist gestorven geliefde vrouw, zijn schoonzusje Josefina. In handen van de Franse cellist Gautier Capuçon wordt dit een topervaring: ‘zijn slanke maar doordringende klank en ritmische scherpte werden geëvenaard door zijn overvloed aan lyrisch gevoel.’ (Chicago Tribune).

  Er is om 19:30 uur een gratis inleiding, mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Vrienden van Muziekgebouw Eindhoven.

 • Philzuid

  Familieconcert Merregnon Land of Silence
  di 23 apr ’24

  ‘Wees maar niet bang, dit is mijn hondje Mako, en wie ben jij?’ vraagt Miru geruststellend aan de vogel die ze meer dood dan levend van de grond heeft opgeraapt. Met fantastische muziek van een live-symfonieorkest, prachtige bewegende animaties op groot scherm en een verteller word je helemaal meegenomen in het verhaal van Miku.

 • James Oesi & Djuwa Mroivili

  Schitterende kamermuziek van Brahms, Coleridge-Taylor, Price & Gershwin
  Kleine Zaal op Zondag
  zo 28 apr ’24

  Zelden in de solo-rol, de contrabas. Maar nu eens een keertje wel. Hij mag! En wat heeft hij veel te vertellen. Zeker bij monde van de sinds 2009 in Nederland wonende contrabassist James Oesi, over wie zijn wereldberoemde collega Gary Karr zei: ‘Een gevoelig musicus, goed op de hoogte, die veel heeft om te delen.’

 • Hélène Grimaud

  Meesterpianiste speelt Beethoven, Brahms & Bach
  Grote Pianisten
  vr 10 mei ’24

  Zal ze zich in Nederland vooral op de Veluwe thuis voelen? Immers, daar sluipen nu wolven rond en verslinden er schaap na schaap. Of is het toch de concertzaal, liefst Muziekgebouw Eindhoven, met een prachtige Steinway-D vleugel en een ademloos luisterend publiek? De Franse pianiste Hélène Grimaud is thuis in twee werelden. Die vol wildernis, waar het bijzondere wilde dier de machtigste is. En die van de cultuur, waar de mens heersend en ordenend optreedt. 

 • Philzuid

  Spetterend temperament
  zo 12 mei ’24

  Eén slagwerker, één kleine trom, opperste concentratie. En dan dat hypnotiserende Spaanse ritme. Meteen gaat er een zucht van herkenning door de zaal. Ja, nog voordat de fluit die beroemde melodie inzet, herken je de Bolero van Ravel. Een van de meest geliefde orkestwerken allertijden. Ravel schreef het bij wijze van experiment: één groots crescendo, steeds opzwepender, uitmondend in een overweldigende symfonische klankuitbarsting. ‘Zelfs de groenteverkopers op straat zullen het fluiten’, voorspelde de Franse componist in 1928.

 • Arnon Grunberg, Katrien Baerts & Wibert Aerts

  Grunberg over Kafka
  Scherpdenkers
  wo 15 mei ’24

  Franz Kafka (1883-1924), een van de grootste en belangrijkste schrijvers van de 20e eeuw. Vooral bekend van Het proces en De gedaanteverandering, en daarin is het leven geen lolletje: ‘Kafkaëske toestanden’. Maar in zijn persoonlijke geschriften komt een andere Kafka naar voren: humor, sensualiteit, verlangen, tederheid. 

 • Academy of St Martin in the Fields & Julia Fischer

  Julia Fischer speelt Beethoven
  Internationale toporkesten
  do 16 mei ’24

  Voor wie nog nooit verliefd op Julia Fischer is geweest, hier de herkansing. De lieftallige Duitse speelt de twee romances van Ludwig van Beethoven. Twee werken waarin de grote Ludwig zich eens van een onbezwaarde, licht dwepende kant liet zien. Stervioliste Fischer is er de meest geëigende vertolkster voor. Niet alleen is ze violiste dit keer, ze dirigeert ook de legendarische Academy of St. Martin in the Fields, vernoemd naar die prachtige kerk in hartje Londen waar het in 1959 ooit allemaal begon. Het beroemde kamerorkest waarvan velen lp’s, cd’s of dvd’s in de kast zullen hebben staan.

  Er is om 19:30 uur een gratis inleiding, mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Vrienden van Muziekgebouw Eindhoven.

 • L'Arpeggiata

  Alla Napoletana
  Internationale barokorkesten
  vr 17 mei ’24

  Napels in de 17e eeuw. De hoofdstad van de muziek. De stad waar de opera is ontstaan en de commedia dell’arte. Zijn conservatoria streven ernaar het allerbeste talent af te leveren, musici, componisten maar ook de castraten die niet zelden heel beroemd zullen worden. Het Italiaanse ensemble l’Arpeggiata duikt vanavond in dit Napels van het seicento, voelt het schitterende vocale repertoire dat er ontstond aan de tand. En zo breekt er in de Golf van Napels een oorlogje uit tussen kleine en grote vissen; de oorzaak: een onbetrouwbare sardellasaus waarin ze verwerkt zijn. Bij het kribje van het kindje Jezus zingen herders ‘ninne nanne’ slaapliedjes; en in de straten van Napels zijn er virtuoze, vlammende dansen te bewonderen terwijl in de paleizen de castrati hun virtuoze aria’s ten gehore brengen.

 • Philzuid

  Het Storioni Trio in Beethovens Tripelconcert
  Storioni Festival
  zo 19 mei ’24

  ‘Natuurlijk, mijn symfonie heeft een verhaal, maar dat kan ik niet in woorden uitdrukken’, antwoordde Tsjaikovski gevraagd naar de inhoud van zijn Vierde Symfonie. Toch heeft deze hartstochtelijke symfonie alles te maken met zijn leven. Het dreigende noodlot in de openingsfanfare, die strijkersmelodie vol van onrust en verlangen, het terugkerend licht in het speelse getokkel van het scherzo. Het jaar 1877 kende grote hoogten en diepe dalen voor de getroebleerde componist. Op dit concert in samenwerking met het Storioni Festival, kan het Storioni Trio zelf natuurlijk niet ontbreken. En wat is er dan mooier dan het fameuze Tripelconcert van Beethoven. Drie solisten en een symfonieorkest, dat wordt een feest van kamermuziekachtige intimiteit en symfonische schittering.

 • Groot Omroepkoor

  Meesterlijke a capella koorwerken van Poulenc, Mendelssohn en Martin
  Internationale Topkoren
  vr 24 mei ’24

  ‘De perfecte balans tussen barokke transparantie en romantische vervoering,’ schreef La Place de l’Opéra. En de Volkskrant: ‘Geweldige vaart en uitbundigheid.’ Mooie besprekingen dus krijgt het Groot Omroepkoor. Het zingt een zeer divers programma. ‘Half monnik, half kwajongen,’ noemde de Fransman Francis Poulenc zich. 

 • Philzuid

  Beethovens beroemdste
  Storioni Festival
  za 25 mei ’24

  Ta-ta-ta-taa… klopt het noodlot op de deur in Beethovens Vijfde. Het zijn misschien wel de allerbekendste noten uit de hele muziekgeschiedenis. Ze werden verwerkt in disco-hits en aan boord van de Voyager de ruimte ingeschoten als menselijke groet aan buitenaardse intelligentie. In de Tweede Wereldoorlog symboliseerde dit noodlotsritme (morsecode kort, kort, kort, lang) de V van victorie.

 • Storioni op Zondag

  Storioni Trio & gasten spelen de mooiste kamermuziek
  Kleine Zaal op Zondag
  zo 26 mei ’24

  Duik nog een laatste keer in de magie van het Storioni Festival 2024 tijdens het adembenemende slotconcert! We hebben een onvergetelijke reis gemaakt langs kamermuziekparels, bijzondere locaties in de stad en culinaire hoogstandjes, en nu bereiken we de grand finale. Het slotconcert opent met Beethovens speelse opus 44, waarin de jonge Ludwig ons uitdaagd met steeds virtuozere variaties op een heel simpel thema. Daarna betreden we het terrein van de bijna vergeten componist Rabl met zijn opus 1, een boeiende ontdekking ons aangereikt door Sharon Kam.

 • Pynarello

  Tsjaikovski's Pathétique
  Klassiek met een twist
  di 28 mei ’24

  Pynarello waagt zich dit project aan de zesde van Tsjaikovski, volgens de componist zelf zijn beste werk. Er hangt echter een geheimzinnige sfeer om deze laatste symfonie van Tsjaikovski, aangezien de componist negen dagen na het dirigeren van de première in 1893 overleed. Er gaan theorieën rond over cholera, zelfmoord, zijn verborgen homoseksualiteit, maar niets rondom zijn dood is ooit bewezen. Deze geheimzinnige geschiedenis is het beginpunt voor Pynarello’s ontdekkingsreis door symfonie Pathétique.

 • Lucie Horsch & Rachel Podger

  from Bach to folk
  Festival Oude Muziek presenteert
  do 30 mei ’24

  Een muzikaal gesprek tussen de jongste Nederlandse Muziekprijs-laureaat ooit en de koningin van de barokviool: dat belooft synergie ten top! De blokfluit en de viool vinden elkaar hier in een estafettespel op barokke noten en tijdloze volksmelodieën. Van Bach en Telemann tot de deuntjes uit John Playfords handboek The English Dancing Master: ernst en luim gaan in dit dansante programma op meesterlijke wijze hand in hand.

 • Laura Lootens

  Bekroonde gitariste speelt Paganini & Rodrigo
  BRIDGE Guitar Festival
  zo 2 jun ’24

  Het kleinste orkest ter wereld, wordt ‘ie genoemd. De gitaar! Want wat een verscheidenheid aan klanken weet dit bescheiden instrument voort te brengen. Aan elke sfeer verleent het wel een stem. Vandaag beginnen we met muziek uit Spanje, een land dat als geen ander de gitaar heeft gevormd. Geest, passie, weemoedige melodieën bij monde van Albeniz en Rodrigo, bekend van het beroemde Concierto d’Aranjuez. Dan steken we over naar Italië. De gitaar brengt het Italiaanse ‘belcanto’ (letterlijk: mooi zingen) optimaal over. 

 • Masterclass barokviool met Rachel Podger

  Een kijkje in de keuken van een meestervioliste
  Masterclasses
  za 8 jun ’24

  In deze masterclass gaat de wereldberoemde Engelse barokvioliste Rachel Podger een tipje van de sluier oplichten en wie weet een paar van haar geheimen aan de studenten en de toehoorders prijsgeven over de kunst van het bespelen van de barokviool. Ga er maar voor zitten, want een goeie masterclass is waanzinnig boeiend en ook voor het publiek een fikse concentratie-inspanning. We maken later bekend welke jonge violisten gaan deelnemen en welk repertoire ze onder handen gaan nemen.

 • Philzuid

  At the Movies: Flying Heroes
  zo 30 jun ’24

  Did you ever make anything happen? Anything you couldn’t explain? You’re a wizard, Harry…’ Wie deze woorden hoort, ziet meteen de beelden van de fantastische Harry Potter films voor zich. Een spierwitte steenuil fladdert geruisloos door de nachthemel, een duizelingwekkende duikvlucht op een bezemsteel… Maar pas als je ook nog die beroemde melodie van John Williams hoort, ben je opeens ín de betoverde wereld van Zweinstein. Die zacht klingelende klokjes, dat aanzwellende strijkorkest, die geheimzinnige sfeer.

 • Philzuid

  Philsurround
  vr 30 aug ’24

  Zullen we samen in het diepe duiken? Philzuid opent dit seizoen op een wel heel bijzondere manier. Droom jij er ook altijd al stiekem van om tijdens een concert tussen de musici op het podium te zitten? En zo de mooiste symfonische muziek van binnenuit te beleven? Dat kan bij deze Philsurround-concerten.

 • Philzuid

  Philsurround
  vr 30 aug ’24

  Zullen we samen in het diepe duiken? Philzuid opent dit seizoen op een wel heel bijzondere manier. Droom jij er ook altijd al stiekem van om tijdens een concert tussen de musici op het podium te zitten? En zo de mooiste symfonische muziek van binnenuit te beleven? Dat kan bij deze Philsurround-concerten.

 • Philzuid

  Vier de vrijheid met Beethoven 9
  vr 13 sep ’24

  ‘Alle Menschen werden Brüder’, alle mensen worden broeders, zingt het koor in de uitbundige finale van Beethovens Negende symfonie. In dit magistrale meesterwerk schetste Ludwig van Beethoven zijn toekomstvisioen van liefde en broederschap. Een grootse muzikale ode aan de vreugde met 150 uitvoerenden op het podium. En daarvoor trok hij werkelijk alles uit de kast.

van 5

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte over de mooiste klassieke concerten bij Muziekgebouw Eindhoven! 

Klassieke Muziek in Muziekgebouw Eindhoven 

Ben je een liefhebber van klassieke muziek? Dan ben je bij Muziekgebouw Eindhoven aan het juiste adres. Zowel de Grote als de Kleine zaal hebben een internationaal vermaarde akoestiek waardoor veel internationaal gerenommeerde musici en orkesten graag optreden in Muziekgebouw Eindhoven en juist deze zalen uitkiezen om er cd-opnamen te maken. Ook de klassieke zenders reizen graag af naar Eindhoven voor live-opnamen.

Dit prachtige gebouw, dat gelegen is in het hart van de stad, biedt een breed scala aan hoogstaande klassieke concerten. Variërend van symfonieorkesten tot kamermuziekensembles en solo-optredens, is er een breed klassiek repertoire te horen: van muziek voor miljoenen tot de nieuwste composities. Muziekgebouw Eindhoven heeft voor ieder wat wils.

Of je nu een doorgewinterde klassieke muziekliefhebber bent of gewoon houdt van een avondje uit, Muziekgebouw Eindhoven is de perfecte plek om te genieten van de mooiste klassieke concerten. Bestel je tickets vandaag nog en beleef een onvergetelijke avond in één van onze prachtige zalen!