Pieter Wispelwey & Paolo Giacometti

Meesterlijke kamermuziek van Beethoven, Brahms en Chopin
Kleine Zaal op Zondag
zo 26 nov ’23 12:00 uur


Pieter Wispelwey, cello
Paolo Giacometti, piano

Programma:
Beethoven - 12 Variaties over See the conqu’ring hero comes 
Chopin - Introduction & Polonaise brillante, op. 3
Brahms - FAE Scherzo (arr. Wispelwey) 
Kodály - Sonate voor cello solo


zo 26 nov ’23
12:00 uur
  • zo 26 nov ’23
    12:00 uur
    Kleine Zaal

Pieter Wispelwey ten voeten uit! ‘Op papier is het misschien een beetje hoogmoedig. Maar in de praktijk bleek Mr. Wispelwey op indrukwekkende wijze tegen de uitdaging opgewassen met interpretaties die even welsprekend als provocatief waren.’ De New York Times over een van die keren dat Wispelwey het presteerde om alle zes solosuites van Bach op één avond achter elkaar uit te voeren. De cellist – Nederlandse Muziekprijs 1992 – weet zich vanavond begeleid door de Italiaans/Nederlandse pianist Paolo Giacometti; een gouden duo, dat in 2019 de Brahms Prijs van de Brahms-Gesellschaft Schleswig-Holstein kreeg uitgereikt.

Beethoven om mee te beginnen. Deze schreef, uitzonderlijk voor zijn tijd, een imposant cello-oeuvre bij elkaar. Nu varieert hij briljant op een thema uit het oratorium Judas Maccabeus van zijn afgod Händel. Chopin componeerde nagenoeg uitsluitend voor piano, dat is bekend, maar wat hij voor cello schreef - hoe weinig ook - is schitterend! Tot slot Wispelwey alléén: met de solosonate van Kodály uit 1915. Wordt gezien als het mooiste voor cellosolo sinds Bach. De Hongaar Zoltán Kodály werd zowel door de volksmuziek van zijn land als door Debussy en collega-vriend Bartók geïnspireerd.

‘On paper it is perhaps a bit of hubris. In practice Mr. Wispelwey proved himself impressively up to the challenge, offering performances as eloquent as they were provocative’

New York Times