Spraakmakers

Theatraal muziekverhaal
Meer Klassieke Highlights
za 27 jan ’24 19:30 uur
za 27 jan ’24
19:30 uur
  • za 27 jan ’24
    19:30 uur
    Kleine Zaal

Spraakmakers is een concertserie die klassieke muziek verbindt met de wereld van vandaag. Tijdens deze avond smeden Nederlandse topacteurs en topensembles prikkelende verhalen en bijpassende klassieke muziekwerken tot een nieuwe vertelling. Tegelijkertijd verteld én gespeeld, als één theatraal muziekverhaal. 

‘Voor herhaling vatbaar, zeker als het met zoveel enthousiasme gebeurt als nu’, schreef de Theaterkrant over de eerste Spraakmakers.

Het succes van de eerste editie in 2022 smaakt naar meer. Dit seizoen treden acteurs Gijs Scholten van Aschat, Rick-Paul van Mulligen en 'Ntianu Stuger samen op met Thomas Beijer, het Matangi Quartet en HIIIT. Samen brengen zij drie actuele verhalen over genderidentiteit, dementie en het donker van de nacht. De Vlaamse theatermaker Lucas De Man is flamboyant gastheer en betrekt het publiek bij een theatrale avond die vele verrassingen kent. Spraakmakers is voor iedereen die nieuwe verhalen zoekt in klassieke muziek.

Spraakmakers is een initiatief van creative producers Johan Idema en Frank Veenstra (Frankly), in samenwerking met Nederlandse concertpodia.

Wat heeft Schumann te maken met dementie? Wat heeft Haydn van doen met klimaatverandering? Wat op het eerste gezicht onverenigbaar lijkt, blijkt toch met elkaar te maken.

Spraakmakers is een gloednieuw reizende concertreeks die klassieke muziek combineert met verhalen van nu. Spraakmakers verbindt de stem van bekende meestervertellers Gijs Scholten van Aschat, Rick Paul van Mulligen en ‘Ntianu Stuger met de muziek van Nederlandse topensembles. Samen smeden zij prikkelende verhalen over de wereld van vandaag en bijpassende klassieke muziekwerken tot één nieuwe vertelling. Tegelijkertijd verteld én gespeeld, als een theatraal muziekverhaal. De Vlaamse theatermaker Lucas De Man is flamboyant gastheer en het publiek tijdens een theatrale avond die vele verrassingen kent. Spraakmakers is voor iedereen die het verhaal en de betekenis zoekt in klassieke muziek.

Prikkelende of vermakelijke verhalen over actuele thema’s − denk aan fair pay, de vierde feministische golf of de intelligentie van bomen  – combineert Spraakmakers met klassieke muziekwerken die hier net zo goed over gaan. Nederlandse topacteurs voegen hun stem als extra verhaallijn toe aan de muziek en verbinden zo het werk met het hier en nu. Het verhaal voedt de muziek en de muziek het verhaal. Zo laat Spraakmakers muziek van lang geleden opnieuw relevant klinken in de wereld van nu.

 

Voor herhaling vatbaar

Theaterkrant