© Theresa Pewal

Philzuid

Lenteconcert
zo 17 mrt ’24 14:15 uur


Samy Rachid, dirigent
Liya Petrova, viool

Programma:
Mendelssohn - Overture uit A Midsummer Night's Dream                  
Bartók - Vioolconcert nr. 2
Schumann - Symfonie nr. 1 ‘Frühling’

zo 17 mrt ’24
14:15 uur
  • zo 17 mrt ’24
    14:15 uur
    Grote Zaal

'O, richt opnieuw je schreden, in het dal is de lente ingetreden…' luiden de dichtregels die Schumann  inspireerden. In slechts vier januaridagen in 1841 schetste hij de contouren van zijn Lente Symfonie. ‘Alsof ik werd overvallen door een plotse lentedrang’, verklaarde Schumann later. Die lentedrang zou zomaar het motto kunnen zijn van dit concert. Cupido’s pijlen in Rameaus magische achttiende eeuwse klanken doen ieders hart ontdooien.

Waar Béla Bartók in zijn aangrijpende Eerste Vioolconcert een portret schildert van zijn jeugdliefde Steffi, is zijn Tweede Vioolconcert opdragen aan violist Zotán Székely. Onder leiding van dirigent Willem Mengelberg ging Bartóks Tweede Vioolconcert in 1939 in het Amsterdamse Concertgebouw in première. Heerlijk om te spelen, vindt soliste Liya Petrova, over wie de Sunday Times schreef: ‘Prachtig geluid, rijp en zilverachtig met een majestueuze weidsheid.’

Samy Rachid vervangt Ducan Ward

Het concert zou oorspronkelijk onder leiding staan van chef-dirigent Duncan Ward. Vanwege ziekte moet hij met pijn in het hart verstek laten gaan. In de persoon van Samy Rachid heeft Philzuid een rising star dirigent gevonden die dit seizoen de Assistant Conductor van het Boston Symphony Orchestra is onder niemand minder dan Andris Nelsons. Hierdoor vindt er één wijziging plaats in het programma: in plaats van de Suite uit Les Boréades van Rameau, wordt nu de Overture uit A Midsummer Night’s Dream van Mendelssohn gespeeld.