Vieux Farka Touré

Malinese bluesgitarist met hypnotiserende sound
i.s.m. Effenaar
zo 5 nov ’23 20:30 uur


Vieux Farka Toure, gitaar en vocals
Adama Kone , drum en kalebasdrum 
Marshall Henry, bas

zo 5 nov ’23
20:30 uur
  • zo 5 nov ’23
    20:30 uur
    Effenaar

Hij wordt ook wel de ‘Jimi Hendrix van de Sahara’ genoemd: Vieux Farka Touré. Deze volleerd (blues)gitarist en kampioen van de Malinese muziek sleept je met psychedelische afroblues en hypnotiserende sounds regelrecht naar de Malinese woestijn.

In 2022 brengt Vieux samen met Khruangbin het album ‘Ali’ uit, een eerbetoon aan de gelijknamige vader van Vieux. Ali Farka Touré was, net als Vieux,  een alom geliefde gitarist en staat bekend als een van de meest invloedrijke en getalenteerde gitaristen die Afrika heeft voortgebracht. Zijn geluid versmolt zijn geliefde traditionele Malinese muziekstijlen met duidelijke elementen van blues en zang in de lokale talen Fulfulde, Tamasheq, Songhay en Bambara. Het resultaat was de creatie van een baanbrekend nieuw genre, nu bekend als de 'desert blues', drie Grammy awards. Ook kreeg hij de eervolle bijnaam van de 'Afrikaanse John Lee Hooker'.

De liefde voor muziek is van vader op zoon doorgegeven en de bron geweest van het album ‘Ali’. Op deze hommage heeft Vieux een aantal van Ali’s meest krachtige muzikale werken een nieuwe draai gegeven, mét behoud van de integriteit van het origineel.  

De keuze voor het trio Khruangbin is logisch om de nalatenschap van Ali eer aan te doen: de meerstemmige mix van psychedelische funk is wereldwijd geliefd, waaronder ook in Ali en Vieux’s geliefde Mali. "Ik wilde deze hommage met Khruangbin doen omdat ik hun muziek aanbid en zij zijn een geweldig voorbeeld van muzikanten van een andere generatie, en uit een heel ander deel van de wereld, die ook geïnspireerd en beïnvloed zijn door mijn vader," zegt Vieux. "Ik wil met dit album liefde overbrengen. Het gaat over de liefde die ik voor hem heb en Khruangbin voor zijn muziek.", aldus Vieux. 

Toch is ‘Ali’ niet zomaar een greatest hits compilatie. Het is een slaapliedje, een herinnering aan Ali's leven aan de hand van bekende hoogtepunten en B-kantjes uit zijn catalogus. In het geval van "Diarabi," bijvoorbeeld, past het kwartet Ali's origineel aan met uitgesproken drums, wat resulteert in een geluid dat enigszins geworteld is in R&B maar toch mysterieus klinkt. 

‘Ali’ is een prachtig voorbeeld van wat er gebeurt als creativiteit wordt benaderd met open armen en open harten. "Voor mij is muziek magie, het is spontaan, het is de energie tussen mensen," zegt Vieux. "Ik denk dat Khruangbin dit heel goed begrijpt."