Philips’ Philharmonisch Koor

Brahms - Muziek van troost
For the Love of Music
do 9 nov ’23 20:15 uur


Philips’ Philharmonisch Koor
Mark van Platen en Ben Martin Weijand, piano
Elenora Hu, sopraan
Sven Weyens, bas
Iassen Raykov, muzikale leiding

Brahms – Ein deutsches Requiem, op. 45
Brahms – Fest- und Gedenksprüche, op. 109

do 9 nov ’23
20:15 uur
  • do 9 nov ’23
    20:15 uur
    Grote Zaal

Muziek van troost

‘Selig sind, die da Leid tragen, denn sie sollen getröstet werden’. Zo begint Ein deutsches Requiem van Johannes Brahms. En dat is meteen de kern van het stuk. Geen traditioneel gebed om de gestorvene te helpen verlossing te bereiken. Maar muziek om de nabestaanden te helpen het leed te dragen. Het is dus muziek die bedoeld is de levenden te troosten.

De muziek was dus ook niet gericht aan God - en dus in het Latijn - , maar aan de levenden en dus in het Duits. Brahms koos teksten uit het Oude en Nieuwe Testament om de nabestaanden te helpen de dood te accepteren en hun verdriet te verlichten. Traditioneel begint het requiem met ‘Requiem aeternam dona eis, Domine’ (geef ze eeuwige rust, o Heer). Brahms begint met ‘Selig sind, die da Leid tragen, denn sie sollen getröstet werden’ (Zalig zijn zij die treuren, want zij zullen getroost worden, Matteüs 5:4). Hij gebruikte de bijbelvertaling van Maarten Luther.

Ook met tekst van Maarten Luther zijn de Fest- und Gedenksprüche, een set van drie motetten voor dubbelkoor. Ze zijn geschreven in de Venetiaanse dubbelkorige stijl, waarbij de twee koren afwisselend elkaar toezingen, waardoor een soort stereo-effect ontstaat.

Het concert start met deze a capella motetten, waarna Ein deutsches Requiem, in de versie die Brahms zelf schreef voor vierhandig piano.

For the Love of Music

Dit concert is een onderdeel van het project For the Love of Music. Het verenigingsleven is een belangrijke sociale-culturele motor van onze samenleving. Dat vinden wij belangrijk en daarom stellen we onze zalen graag beschikbaar aan iedereen die van muziek houdt: makers, artiesten en muzikanten uit Eindhoven en de regio.