© Ronald Knapp

Lenteconcert Symfonieorkest Eindhoven

Passie en romantiek
For the Love of Music
do 23 mei ’24 20:15 uur


Quentin Clare - dirigent
Lisa Jacobs - viool

Programma:
Brahms - Vioolconcert in D majeur
César Franck - Symfonie in D mineur

do 23 mei ’24
20:15 uur
  • do 23 mei ’24
    20:15 uur
    Hertog Jan Zaal

Het vioolconcert van Brahms is een van de belangrijkste werken uit het vioolrepertoire. Technisch is het concert zeer veeleisend: met een ruim gebruik van meerstemmigheid, gebroken akkoorden, snel passagewerk en ritmische variatie. De Symfonie in D mineur is het bekendste orkestwerk en de enige symfonie geschreven door de 19e-eeuwse componist César Franck. De symfonie hanteert een cyclische vorm, waarbij belangrijke thema's in alle drie de delen terugkeren. Bijzonder mooi is de melodische lijn aan het begin van het langzame deel met harp, althobo en de geheimzinnig spelende gedempte strijkers.

De Nederlandse violiste Lisa Jacobs is een van de toonaangevende musici van haar generatie en wordt geroemd om haar gepassioneerde, virtuoze spel, verrassende programma’s en podiumpresentatie in combinatie met haar doorleefde muzikaliteit. Op 17-jarige leeftijd maakte haar succesvolle debuut bij het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Riccardo Chailly en speelde sindsdien meerdere malen in alle grote concertzalen van Nederland en verder over de hele wereld.


Over het orkest

Symfonieorkest Eindhoven heeft in de afgelopen decennia zijn eigen unieke plek in het Eindhovense muzikale landschap weten te veroveren.  De meeste leden van het orkest zijn (gevorderd) amateur, een aantal daarvan heeft een muziekvakopleiding genoten. De musici komen uit de wijde omgeving van Eindhoven en daarbuiten. Er worden ook regelmatig projecten gedaan met muziekgezelschappen en koren uit de regio. Sinds 2017 is de Britse dirigent Quentin Clare de vaste maestro van het orkest.

For the Love of Music

Dit concert is een onderdeel van het project For the Love of Music. Het verenigingsleven is een belangrijke sociale-culturele motor van onze samenleving. Dat vinden wij belangrijk en daarom stellen we onze zalen graag beschikbaar aan iedereen die van muziek houdt: makers, artiesten en muzikanten uit Eindhoven en de regio.