© Jan Willem Kaldenbach

Jorge Luis Prats

Cubaanse meesterpianist speelt complete Ibéria van Albéniz
Grote Pianisten
di 1 apr ’25 20:15 uur
di 1 apr ’25
20:15 uur
  • di 1 apr ’25
    20:15 uur
    Hertog Jan Zaal
  • Incl. consumptie

Veertien piano’s liet hij achter op Cuba toen hij emigreerde hij naar Spanje. Vijfenveertig jaar oud, en eindelijk verlost van Castro’s reisrestricties, schoot zijn ster omhoog in Europa en de Verenigde Staten. Een sensatie was het, die eerste keer in Amsterdam: Jorge Luis Prats, de complete Ibéria van Albéniz, serie Meesterpianisten, 2016. De enige die hem daarin ooit voorging was pianolegende Alicia de Larrocha, in de jaren tachtig, lang geleden. Meestal worden alleen losse delen eruit gespeeld. Destijds zei Prats in een interview: ‘Dit is de moeilijkste muziek ooit voor piano geschreven. Alleen al technisch is het een uitdaging, met elk afzonderlijk deel ben je een jaar aan studeren kwijt, maar het is vooral het muzikale aspect dat uitdaagt.’

Volgens een Trouw-recensent, aanwezig bij het legendarische concert, was Prats de ideale pleitbezorger voor deze verrukkelijke muziek: ‘Hij liet met zijn sensationele pianotechniek deze zuidelijke muziek gloeien, brullen, dansen, huilen en lachen, altijd smaakvol en evenwichtig.' Nu komt Prats naar Eindoven, met alle vier boeken Albéniz onder z’n arm. Anderhalf uur muziek, twaalf delen pure verrukking.


Masterclass

Op maandag 31 maart geeft Jorge Luis Prats een masterclass waar je als toehoorder bij kunt zijn. Meer informatie over de masterclass vind je en tickets bestellen doe je hier.

Programma

Albéniz - Ibéria (compleet)