© Lukas Beck

Janine Jansen & Denis Kozhukhin

Vioolsonates van Schumann, Brahms & Poulenc
Meesters in de Grote Zaal
zo 1 dec ’24 20:15 uur

Janine Jansen - viool
Denis Kozhukhin - piano

zo 1 dec ’24
20:15 uur
  • zo 1 dec ’24
    20:15 uur
    Hertog Jan Zaal
  • Incl. consumptie

Nederlands bekendste klassieke artieste? Nederlands grootste artieste ook? Hoe dan ook, violiste Janine Jansen staat aan de wereldtop. Trekt met haar gepassioneerde spel overal volle zalen. Vandaag heet haar muzikale partner Denis Kozukhin. Maakte sinds zijn overwinning in 2010 bij de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel een wereldcarrière. De laatste jaren vinden de twee elkaar in de kamermuziek. En ontdekten daar Brahms, Schumann en andere grote componisten.

Ze ontdekten de ene parel na de andere en kwamen tot vijf prachtige werken voor viool en piano waarin de artiesten zich optimaal kunnen uitleven. Van Schumanns hartstochtelijke eerste Vioolsonate en Brahms lieflijke Tweede, tot de Bleus van Ravel. Poulenc is de grote verrassing met een werk, opgedragen aan Federico Garcia Lorca, dat laveert tussen geestige passages en ontroerende oprechtheid.

Voor de pauze Duits, na de pauze Frans. Schumann schreef op het eind van zijn korte leven twee hartstochtelijke, romantische vioolsonates. Niet veel later componeerde Brahms zijn drietal. In de tweede verwerkte hij de lieflijke melodieën uit zijn liederen Wie Melodien zieht es mir leise durch den Sinn en Immer leiser wird mein Schlummer – ze verlenen de sonate een ongelooflijke vriendelijkheid. Poulenc slaat naast geestige passages ook een serieuzere toon aan; geschreven in  oorlogstijd, droeg hij hem op aan de door het Spaanse regime vermoordde dichter Federico Garcia Lorca. Extase is het sleutelbegrip voor Messiaens Thema met variaties uit 1932; een zeer vroeg werk van de componist. De sonate van Ravel is een van de meest geliefde vioolsonates ooit door een Fransman gecomponeerd, met in het tweede deel een zalige blues.


Programma

Schumann - Vioolsonate nr. 1
Brahms - Vioolsonate nr. 2
Poulenc - Vioolsonate
Messiaen - Thème et variations
Ravel - Vioolsonate