© Ryuhei Shindo

Koyaanisqatsi door het Philip Glass Ensemble

Een muzikale filmbeleving
zo 6 okt ’24 20:15 uur
zo 6 okt ’24
20:15 uur
  • zo 6 okt ’24
    20:15 uur
    Hertog Jan Zaal

Koyaanisqatsi is de eerste film uit de Qatsi-trilogie van regisseur Godfrey Reggio, waarvoor de filmmuziek werd gecomponeerd door Philip Glass. Vanavond voert het Philip Glass Ensemble, welke werd opgericht door Glass zelf, de soundtrack live uit bij de film. Koyaanisqatsi staat bekend om zijn baanbrekende gebruik van time-lapse fotografie en slow-motion technieken om het hectische tempo van het moderne leven en de impact ervan op de natuurlijke wereld te tonen. Glass' muziek voor de film is een van de grote meesterwerken uit de jaren tachtig, een uitgestrekt minimalistisch werk met synthesizers, diepe mannenstemmen en blazers.

Koyaanisqatsi nodigt kijkers uit om na te denken over onderwerpen zoals technologie, milieuvervuiling, winkelgedrag en hoe het is om mens te zijn en en laat zien wat er gebeurt als de industrie groter wordt en wat dit betekent voor onze band met de natuur. De beelden worden ondersteund door de indrukwekkende soundtrack van Philip Glass.

De Amerikaanse componist Philip Glass is een van de meest invloedrijke componisten van de twintigste eeuw. Hij wordt vaak beschouwd als de grondlegger van de minimal music, hoewel hij het zelf liever omschrijft als "muziek met een herhalende structuur". Zijn oeuvre omvat een breed scala aan genres, waaronder opera's, symfonieën, musicals, kamermuziek, vioolkwartetten, filmsoundtracks, popmuziek en zelfs tv-jingles, allen doordrenkt met zijn kenmerkende Glass-sound. Glass zal zelf niet aanwezig zijn bij dit concert, maar het Philip Glass Ensemble wordt door de componist beschouwd als "de meest authentieke weergave van zijn muziek". Het live meemaken van een concert van het Philip Glass Ensemble is een ervaring die je nooit vergeet!