Edo Righini nieuwe algemeen directeur van Muziekgebouw Eindhoven

di 18 mei ’21

De raad van commissarissen is verheugd aan te kunnen kondigen dat Edo Righini per 1 augustus ’21 als nieuwe algemeen directeur van Muziekgebouw Eindhoven wordt aangesteld, als opvolger van de huidige algemeen directeur Wim Vringer. 

Het trackrecord van Edo Righini laat een indrukwekkende loopbaan en resultaten zien in de muziek, het hoger onderwijs en de tech sector. Hij begon zijn carrière als klassiek geschoold musicus, werd internationaal spelend pop en jazz producent/muzikant en is inmiddels geruime tijd verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam, meest recent als adjunct directeur. In deze functie was hij o.a. verantwoordelijk voor inhoud, ontwikkeling en resultaten van het Conservatorium en in het specifiek van de afdelingen jazz, pop, electronische muziek, composing for film en jong talent. De focus lag op innovatie en profilering van het instituut en de verbinding met het internationale werkveld en de stad. Tevens was hij de voortrekker van de digitale transformatie van de gehele Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Naast zijn werk is Edo o.a. bestuurslid van het Concertgebouw Jazz Orchestra en de Advanced Technology Club van bussines school het HEC te Parijs. 

Een belangrijke opdracht voor de nieuwe directeur betreft het behouden van de (inter)nationale positie van Muziekgebouw met een topprogrammering en het verder ontwikkelen van vernieuwende vormen van programma, publieksbenadering en participatie. Een podium ‘van, voor en door de stad’. In samenwerking met culturele collega’s, makers, bezoekers en partners. Muziekgebouw wil voor alle geledingen van de bevolking toegankelijk zijn, inclusief en integraal. 

Edo Righini verheugt zich op zijn nieuwe positie in de internationale omgeving van het Muziekgebouw: 

“Ik voel mij vereerd om vanaf 1 augustus 2021 de rol van algemeen directeur van Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven te gaan vervullen. Grote ambities, creativiteit en innovatie zitten in het DNA van Eindhoven, een mooi samenspel om het Muziekgebouw nog sterker op de kaart te zetten, nationaal en internationaal. Daarbij kijk ik er naar uit om samen met de raad van commissarissen, collega’s, stakeholders en relaties van het Muziekgebouw aan het werk te gaan om een nog groter en diverser publiek te bereiken.”

Voorzitter Raad van Commissarissen, Hans de Jong: 

“We zijn zeer blij dat Edo naar Eindhoven komt. Edo Righini is een gepassioneerd cultureel ondernemer die zijn grote diversiteit aan ervaring en expertise in zal zetten om de aantrekkelijkheid van het Muziekgebouw verder te verhogen en ambities te verwezenlijken binnen een duurzame exploitatie. Wij zien in Edo Righini de juiste persoon om samen met zakelijk directeur Marcia van den Wildenberg als leiding het Muziekgebouw naar de volgende fase te leiden. Wij danken Wim Vringer voor waar hij het Muziekgebouw als toonaangevend concertgebouw heeft gebracht.”