Muziekgebouw Eindhoven 'verkasekoriseerd'

ma 20 jun. ’22

Zoals Howard Komproe zei, is Muziekgebouw Eindhoven op zaterdag 18 juni 'verkasekoriseerd' en gaat het Jazz Orchestra of the Concertgebouw samen met de Surinaamse componist en fluitist Ronald Snijders verder met de 'verkasekorisering' van de wereld.

Want wat een unieke avond was het in de Kleine Zaal! Kaseko muziek werd heel natuurlijk gecombineerd met de Surinaamse Kaseko muziek. Dat is nog niet buiten Nederland gedaan. Deze avond maakten we een muzikale tijdreis door de geschiedenis van de Afro-Surinaamse muziek van kaseko en kawina.

Aan Afro-Surinaamse muziek gaat een culturele wisselwerking vooraf, die begint bij de Trans-Atlantische slavernij. Tijdens de overtocht was geen ruimte voor bezit en toch maakte Afrikaanse muziek de oversteek. Later ontstond door de wisselwerking tussen Afrikaanse slaafgemaakten en Europeanen nieuwe muziekstijlen. Ook Amerikaanse jazz bleek een goede match en van grote invloed. Vanaf de jaren tachtig bloeit kaseko jazz volop in Nederland, onder andere in de handen van Ronald Snijders. Er was dus geen beter boegbeeld denkbaar om de tijdreis te begeleiden dan deze veelzijdig fluitist met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. 

En speciaal voor deze show kwam Jeangu Macrooy over om een aantal prachtige nummers te zingen.

Geniet nog even mee van de foto's.

 

Kaseko Time in Muziekgebouw Eindhoven

Kaseko Time in Muziekgebouw Eindhoven

Kaseko Time in Muziekgebouw Eindhoven

Kaseko Time in Muziekgebouw Eindhoven

Kaseko Time in Muziekgebouw Eindhoven