Tekenen voor Vrijheid in Muziekgebouw Eindhoven in samenwerking met Warchild

di 21 jun ’22

Dinsdag 21 juni was de aftrap van het nieuwe project Tekenen voor Vrijheid. Centraal in dit project staat de deelname van leerlingen van basisscholen in diverse Eindhovense wijken.

Met Tekenen voor Vrijheid lanceerde Muziekgebouw Eindhoven de eerste editie van een nieuw project in samenwerking met basisscholen in wijken die aandacht behoeven, de zogenaamde ‘krachtwijken’. Binnen dit kader zal twee keer per jaar een concert georganiseerd worden. Muziekgebouw Eindhoven gelooft in de kracht van muziek en wil op deze manier zoveel mogelijk kinderen met verschillende achtergronden en culturen omarmen. 

Tekenen voor Vrijheid in Muziekgebouw Eindhoven

Tekenen

Van de leerlingen werd gevraagd om een tekening te maken binnen het gezamenlijk gekozen thema vrijheid. De tekeningen werden verzameld en gemonteerd (geanimeerd) in een film. Die film werd afgespeeld op een groot scherm in de Grote Zaal onder begeleiding van de band Fuse, voor 600 leerlingen en hun leerkrachten en ouders.

Warchild

De concerten van dit project – die dus twee keer per jaar plaatsvinden - worden steeds gekoppeld aan een organisatie met een link naar de belevingswereld van het kind. Bij deze editie is dat Warchild. Met dit initiatief bereikt Muziekgebouw Eindhoven jaarlijks duizenden basisschoolkinderen uit de regio. Door de krachten te bundelen met de onderwijsinstellingen en gespecialiseerde culturele instellingen wil het Muziekgebouw haar steentje bijdragen aan de leefbaarheid van de stad en een duurzaam contact met de jongste generatie van Eindhoven. 

Tekenen voor Vrijheid in Muziekgebouw Eindhoven in samenwerking met Warchild

Interactief

Te gast tijdens het concert op 21 juni was Zuhoor Tolou (36). Zuhoor kwam zelf als vluchteling van dertien uit Afghanistan naar Nederland en woont en werkt sindsdien in Eindhoven. Hij vertelde aan de kinderen zijn eigen verhaal. Na afloop van het concert was er met kinderen en docenten van de scholen een interactief interview rond het gekozen thema. Zo werd er gereflecteerd en konden de deelnemers van elkaar leren en hun visie en ervaringen delen. 

 

Bekijk ook de reportage van Studio 040.