Muziekgebouw Eindhoven zet grote stappen op gebied van duurzaamheid

zo 21 mei ’23

Om duurzaamheid uit te dragen en door te voeren in de organisatie is Muziekgebouw Eindhoven deelnemer aan het convenant GreenStages2020 waar inmiddels een 30-tal theaters en podia in met name Zuid- Midden- en West-Nederland zich bij hebben aangesloten. Het traject is gestart met een 0-meting in 2021. Volgend op die rapportage is Muziekgebouw Eindhoven aan de slag gegaan met een actieplan, waar direct vooruitgang op is geboekt.

Ook in de recente 2-meting zijn weer flinke stappen gemaakt. Vanaf de nulmeting ging Muziekgebouw Eindhoven van een 3,41 (0-meting) naar een 5,32 (1-meting) naar een 7,39 (2-meting). Het doel van de deelnemende podia was om na 3 jaar gemiddeld een 6,5 te halen, wat door het Muziekgebouw ruimschoots gehaald is. 

Uit de cijfers blijkt dat Muziekgebouw Eindhoven duurzaamheid serieus oppakt. Afgelopen jaren is dan ook op vrijwel alle thema’s zichtbare progressie geboekt. Na het meten van 16 podia staat het Muziekgebouw nu op de 4e plaats en laat het tot op heden de grootste progressie zien. 
Naast de eigen inzet vraagt Muziekgebouw Eindhoven ook een bijdrage van haar bezoekers. Bezoekers worden erop attent gemaakt dat ze duurzaam naar Muziekgebouw Eindhoven kunnen reizen met de trein of door gebruik te maken van de gratis fietsenstalling, net als het station op loopafstand van Muziekgebouw Eindhoven. Ook 's avond laat, na afloop van de concerten, rijden er nog treinen en is de fietsenstalling nog open. Bezoekers kunnen op deze manier helpen de verduurzaming naar een hoger niveau te tillen. 

Duurzaamheid houdt niet op bij deze twee-meting. De meting geeft aan dat er progressie wordt geboekt. Het is van belang om nu zelf een routekaart voor het vervolg uit te stippelen met doelstellingen voor de lange termijn, zoals een CO2-neutrale organisatie.