TU/e en Muziekgebouw Eindhoven zetten samen duurzame stap

 

Sinds jaar en dag worden er als bedankje, na afloop van een (klassiek) concert, bloemen aangeboden aan de musici. Een mooi gebaar, maar aan de andere kant past de snijbloemenindustrie niet in onze duurzaamheidsdoelstellingen. Een samenwerking met de TU/e moet een alternatief opleveren.Een bosje uit de verwarmde kas of van ver ingevlogen met het vliegtuig heeft een flinke klimaatimpact. Daarnaast zijn er problemen door watergebruik en bestrijdingsmiddelen. Daarbij komt dat een toerende musicus vaak helemaal geen kans heeft om de bloemen een mooi plekje te geven thuis, zij zijn immers op reis en logeren in een tourbus of hotel. En het product is zeer vergankelijk. 

Het is tijd voor verandering! We spraken in het Green Stages Convenant af dat wij circulair willen opereren in 2030 én wij bevinden ons in een van de meest creatieve hubs van Nederland.

Daarom slaan wij de handen ineen met 60 studenten van de opleiding Industrial Design van de TU Eindhoven. In het vak ID Green: Design Perspectives on Sustainability, gaan zij zich onder begeleiding van docenten buigen over een alternatief om onze musici na afloop van het concert te bedanken. 

Op donderdag 8 juni jl. trapte Jessica Dassen (Projectleider Inclusie & Duurzaamheid) het project af bij de TU/e. De studenten worden van harte uitgenodigd om een concert bij te wonen, zodat zij het probleem in levenden lijve kunnen aanschouwen. Begin juli worden de beste concepten gepresenteerd. Hopelijk hebben we daarna een mooi toekomstproof alternatief voor de bloemen!