Ludovico Einaudi

 

Pianist en componist Ludovico Einaudi (1955, Turijn) werd door zijn moeder, een amateur pianiste, voor het eerst in contact bracht met muziek, waarmee de kiem voor wat een illustere carrière zou worden gelegd werd. Hij ging naar het conservatorium en kreeg voor zijn talenten een beurs voor het Tanglewood Music Festival, waar hij voor het eerst in contact kwam met het Amerikaanse minimalisme.  

 

Meld je aan en ontvang een bericht wanneer Ludovico Einaudi weer naar Muziekgebouw Eindhoven komt!

 

Pianist en componist Ludovico Einaudi (1955, Turijn) werd door zijn moeder, een amateur pianiste, voor het eerst in contact bracht met muziek, waarmee de kiem voor wat een illustere carrière zou worden gelegd werd. Hij ging naar het conservatorium en kreeg voor zijn talenten een beurs voor het Tanglewood Music Festival, waar hij voor het eerst in contact kwam met het Amerikaanse minimalisme. 

De daaropvolgende jaren componeerde hij voor ballet, film en theater en talrijke stukken voor orkest en ensemble, die werden uitgevoerd in La Scala van Milaan, het Parijse Ircam en Lincoln Center, in New York.  
 
Met het album "Stanze" (1992), een verzameling van zestien composities voor harpiste Cecilia Chailly, begon hij aan "een reis naar de essentie, waarbij hij probeerde een maximale expressieve intensiteit te bereiken met een minimum aan onmisbaarheden". Maar het was met "Le Onde" (1996), zijn eerste solo-album, dat hij echt de aandacht van de pianowereld trok. Zijn daarop volgende releases waren "Eden Roc" (1999), waarop hij speelt met een strijkkwintet en doedoekmeester Djavan Gasparyan, en "I giorni" (2001), een cyclus van ballades voor piano geïnspireerd door een reis naar Mali 
 
In 2002 schreef hij de soundtrack voor de remake van "Doctor Zhivago" en begon hij op steeds belangrijkere plaatsen op te treden.  De live-concerten in La Scala van Milaan, ook opgenomen op schijf, evenals de speciale concerten in de Hangar Bicocca en de Royal Albert Hall, markeerden de kroning van volledige artistieke expressie.  
 
Zijn volgende albums, "Una mattina" en  "Divenire" voeren de klassieke hitlijsten aan en haalden ook de poplijsten, een primeur. Tijdens de uitgebreide wereldtournee die volgde, stopte hij nooit met het schrijven van nieuwe muziek. In 2009 bracht hij "Cloudland" uit en "Nightbook", een nachtelijk, introspectief werk dat "de piano in alle richtingen projecteert, als een schaduw". Het hoogtepunt van zijn tournee was opnieuw de Royal Albert Hall. 
 
Gedurende twee opeenvolgende zomers dirigeerde hij het Orchestra della Notte della Taranta, waarbij hij een visionaire muzikale leiding uitoefende die een stempel drukte op de traditionele muziek van het "zwarte land van de tarantola". In 2013 bracht hij "In a time lapse" uit, een reflectie over tijd, opgenomen in een klooster en "opgevat als een suite of als de hoofdstukken van één roman", waarin zijn piano werd begeleid door strijkers, percussie en elektronische sporen. De wereldtournee die volgde kende vele opmerkelijke optredens, zoals met name de concerten in het Sydney Opera House en in de Arena van Verona, maar ook de veelgeprezen voorstelling "Piano Africain". Het album "Elements", uitgebracht in 2015, kwam voort "uit het verlangen om opnieuw te beginnen, verschillende paden te bewandelen". Opgenomen over een tijdsspanne van drie maanden in zijn thuisstudio op het platteland van Langhe, "terwijl de lente ontplofte", werd het album "een kaart van gedachten en gevoelens, punten, lijnen, vormen en fragmenten van een voortdurende innerlijke stroom door mythe, Euclides, het periodiek systeem en Kandinsky's geschriften". Gedurende de volgende drie jaar verkocht de "Elements" tour zowel 's werelds belangrijkste poparena's als de meest gerenommeerde klassieke concertzalen uit. 
 
Ludovico Einaudi heeft een enorme carrière opgebouwd als veelzijdig componist die schrijft voor film, dans, muziektheater en vele andere denkbare formats. In 2016 voerde hij zijn "Elegy for the Arctic" uit, in opdracht van Greenpeace, op een drijvend platform te midden van het ijs in de Noordelijke IJszee.  
 
Een groot deel van zijn muzikale productie voor het grote en kleine scherm is verzameld in een dubbelalbum met de titel "Cinema" dat in juni 2021 werd uitgebracht, voorafgegaan door twee verzamelingen opgenomen tijdens de lockdown en uitgebracht in 2020: "12 songs from home", gespeeld op de piano thuis, en "Einaudi Undiscovered", een reeks minder bekende songs, herinneringen, verrassingen en herontdekkingen geselecteerd door de componist. 
 
In de zomer van 2021 bracht Einaudi zijn muziek terug naar de natuur, in een reeks van elf concerten ondergedompeld in het adembenemende landschap van nationale parken, natuurreservaten, kreken, valleien, meren en ongerepte bergweiden, alleen te voet bereikbaar, bij dageraad, in de schemering en onder een sterrenhemel. Een uitnodiging om de muzikale ervaring te laten versmelten met het natuurlijke landschap. Maar het was de ervaring van de opgeschorte tijd tijdens de lockdown, "met de wereld buiten stil en stil", die leidde tot het nieuwe solo pianoalbum in 2022 getiteld "Underwater", "een metafoor voor vloeibaarheid zonder inmenging van buitenaf". "Een frissere en meer directe benadering van muziek, in de stroom van emoties, in een intiem gesprek, van aangezicht tot aangezicht, met de piano".