Muziek voor Iedereen

 

In de kadernota van de Gemeente Eindhoven is in 2020 opgenomen: “Juist cultuur heeft de kracht mensen te verbinden en samen te brengen, ongeacht opleiding, herkomst of inkomen. We zien op het niveau van de instellingen een beweging om de verbindende kracht van cultuur in te zetten in hun programmering. Cultuur is een kracht die ervoor kan zorgen dat mensen met elkaar de stad anders beleven.“ Met ‘Muziek voor Iedereen’ willen we ook de mensen bereiken waarvoor een ticket normaal gesproken te duur is. We werken hiervoor samen met lokale partners die zich specialiseren in het bereiken van deze doelgroep.


Cultuur-Inclusief

Cultuur-Inclusief maakt kunst en cultuur bereikbaar voor alle inwoners van de regio Eindhoven. Ze mikken speciaal op liefhebbers van cultuur met een kleine beurs die zich dit niet kunnen veroorloven. Ze bieden daarom waardebonnen aan om vier keer per jaar naar een zelfgekozen voorstelling te gaan; tegen een sterk gereduceerd tarief. De waardebonnen worden gefinancierd door bezoekers van de culturele instellingen, die tijdens het afrekenen van hun ticket een vrijwillige bijdrage kunnen doen voor Cultuur-Inclusief.


Quiet Eindhoven

Quiet Eindhoven heeft als missie om, via een digitaal deelplatform zonder geld, een actieve rol te spelen in het verzachten van de gevolgen van armoede. Op het niveau van de maatschappij geloven we dat onze Eindhovense samenleving steviger, gezonder en rijker wordt, als we zorgen dat iedereen meetelt, ertoe doet, gezien wordt. We willen voor onze members een bijdrage leveren aan léven in plaats van alleen maar óverleven. 


Zorgmedewerkers

De afgelopen jaren zijn gekenmerkt door een zorgsysteem in Nederland dat zwaar gebukt ging onder de coronapandemie. Nog steeds worstelen zorginstellingen met een grote achterstand. Wij willen de zorgmedewerkers van Eindhoven een symbolisch hart onder de riem steken door voor een aantal concerten vrijkaarten beschikbaar te stellen. Zo kunnen ook zij de batterij even opladen en dragen we ons steentje bij aan het ondersteunen van de regionale zorg.


Tekenen voor Vrijheid 

Bij Tekenen voor Vrijheid werd samengewerkt met War Child en diverse basisscholen uit de Eindhovense krachtwijken. Zo werden ruim 600 jongeren bereikt voor een interactieve middag met muziek in de Grote Zaal. Op deze manier werken wij aan een duurzame relatie met de jongste generatie van Eindhoven. 


It's Your Beat 

Creativiteit en originaliteit zijn volgens het World Economic Forum één van de top 10 skills die we nodig hebben om een toekomstbestendige samenleving te bouwen. En dat terwijl kunst en cultuur steeds meer afgebouwd worden in het onderwijs. Hoe kun je verwachten dat jongeren cruciale vaardigheden als creativiteit ontwikkelen wanneer ze enkel analytische, convergente en puur cognitief gerichte vakken krijgen op school? En hoe kun je verwachten dat volwassenen hun divergent en creatief denken oefenen en gebruiken op de werkvloer, als ze zelden geïnspireerd worden met divergente ‘producten’ als muziek? De waarde van de makers van deze producten (de artiesten, dus) is onschatbaar. It’s Your Beat is een open call voor de lokale muziekscene om een boost te geven aan het muzikale en creatieve talent uit de Brainport regio. 

Jongeren van 12 tot 18 jaar in Eindhoven en omgeving worden uitgenodigd, in samenwerking met middelbare scholen, een eigen nummer in te zenden. Producers, zangers en tekstschrijvers gaan aan de slag met hun eigen producties, met behulp van een vaste muzikaal sjabloon van Muziekgebouw Eindhoven. Tien finalisten presenteren hun teksten en producties in de grote zaal van Muziekgebouw Eindhoven.  De prijs bestaat uit de winnende tracks op vinyl, een videoclip en € 1.000. Op deze manier willen we een kans geven aan jongeren die niet zelfstandig snel de weg vinden naar een muziekschool of Muziekgebouw Eindhoven. Daarnaast komen families en grote groepen naar Muziekgebouw Eindhoven om hun jongeren te ondersteunen. Op deze manier creëren we saamhorigheid door het vieren en delen van inspirerende muzikale ervaringen.

It’s Your Beat is een samenwerking tussen Muziekgebouw Eindhoven en ASML.