Van afvalberg tot oesterzam: Muziekgebouw Eindhoven in actie voor duurzaamheid

 

Vandaag, op Earth Day, staan we stil bij de bescherming van onze planeet. Met als thema 'Planet vs. Plastics' ligt de focus op de vermindering van plasticvervuiling. Een goed moment om eens in de afvalberg bij Muziekgebouw Eindhoven te duiken. Wat zit er precies in de afvalcontainers? En hoe zorgen we dat die containers minder vol zitten?

We grepen Earth Day aan als gelegenheid om onze afvalstroom goed onder de loep te nemen. Na een groot event trokken we elke vuilniszak open om inzichtelijk te maken wat het afval is en waar het vandaan komt. Zo kunnen we duidelijke doelen stellen om de afvalproductie te verminderen. 

Als grote eventlocatie heeft Muziekgebouw Eindhoven veel impact op de hoeveelheid afval die wordt geproduceerd en nemen we de verantwoordelijkheid om de planeet groener te maken. En die inzet reikt verder dan alleen afval: we traden toe tot de GreenStages2020 en laten jaarlijks metingen doen op allerlei thema's rondom duurzaamheid. In 2023 bleek Muziekgebouw Eindhoven zelfs de grootste stijger onder alle deelnemende podia te zijn! 

Tekst loopt door onder foto


"Ik ga op zoek naar iemand die oesterzwammen wil kweken met koffiedrab." - Jessica Dassen" (Projectleider Duurzaamheid en Inclusie bij Muziekgebouw Eindhoven). 

De grootste aanjager rondom duurzaamheid binnen Muziekgebouw Eindhoven is Jessica Dassen, Projectleider Duurzaamheid en Inclusie. "Een aanzienlijk deel van het afval op onze grotere festivals is afkomstig van externe cateraars", vertelt ze. "Naar aanleiding van de resultaten uit deze actie hebben we daarom de huisregels voor externe cateraars aangepast, het inkoopbeleid aangescherpt en onze afdeling Horeca & Hospitality denkt mee in oplossingen". De ambitie om de afvalberg te verkleinen wordt intern gedragen en daarom, vervolgt Jessica, "heb ik er alle vertrouwen in dat iedereen straks van mooie concerten geniet zonder dat we hierbij onnodig afval veroorzaken! En heel concreet: Ik ga op zoek naar iemand die oesterzwammen wil kweken met onze koffiedrab".

Waar we vooraf verwachtten veel etensresten en verpakkingsmaterialen te vinden, viel dit erg mee, volgens Siegobert Jansen (hoofd Horeca & Hospitality). Hij heeft, met zijn praktische inslag, al een goed idee over verbeteringen die staan te gebeuren vanwege de actie. "Wat me opviel," zegt Siegobert, "is de grote hoeveelheid aan pinbonnen in het afval. Dit zal snel aangepast worden." Als verantwoordelijke over de horeca-inkoop bij Muziekgebouw Eindhoven, neemt hij de bevindingen van de actie niet alleen mee in zijn inkoop, maar ook naar de manier waarop afval wordt gescheiden. Want, zo stelt hij, "Het beste beleid is dat je niet hoeft te scheiden wat je niet in huis haalt. Dus een goede inkoop-analyse is de start van vele verbeteringen." 

Tekst loopt door onder foto's

Naast de pinbonnen vonden we veel verpakkingen van koffiekoekjes, papieren rietjes, wegwerpservies en programmaboekjes en flyers in het afval. Zoals gezegd wordt de inkoop hierop aangescherpt en Muziekgebouw Eindhoven onderzoekt daarbij duurzame alternatieven voor de traditionele programmaboekjes- en bladen. Zo maken we onze ambitie om meer duurzame evenementen te organiseren stapsgewijs waar.

Muziekgebouw Eindhoven bereikt als podium enorm veel mensen, daarom is het bij uitstek de plek om een duurzame boodschap over te brengen. Zo inspireren we bezoekers om óók hun steentje bij te dragen. Dus, inspecteer jij binnenkort ook jouw afvalcontainer?

Misschien vind je dit ook leuk: