3 dingen die jij niet wist over Beethoven

Het is het jaar 250 na Beethoven. Goede reden dus om eens te duiken in het leven van de wereldberoemde componist. Veel mensen weten immers wel dat hij te kampen kreeg met doofheid – en toch nog meesterwerken heeft weten te schrijven! -, maar kende je deze drie feitjes ook al?

1. Beethoven de zwerver?

Nee, Beethoven is niet dakloos geweest. Wel heeft hij ooit een nacht in de gevangenis door moeten brengen. De reden? Hij maakte eens een wandeling, maar verdwaalde. Eenmaal terug in de bewoonde wereld, had hij honger gekregen en loerde bij meerdere huizen naar binnen. Beethoven nam het bovendien niet zo nauw met zijn kleding en zag er zodoende vaak slonzig uit. Een agent zag hem daarom aan als zwerver. Meermaals heeft de componist hem proberen te overtuigen dat hij Beethoven was, maar zijn smoezelige jas en het gebrek aan een hoed maakten dat de agent hem niet geloofde.

Beethoven eiste dat Herzog, de directeur van het theater van Wiener Neustadt, hem kwam identificeren. En zo geschiedde. Met tegenzin haalde de commissaris Herzog op, in het hulst van de nacht. Bij het betreden van het cellencomplex erkende de man direct dat het om de componist ging. Beethoven werd vrijgelaten en ging mee met zijn vriend. De volgende dag stond daar de burgemeester aan de deur om zijn excuses aan te bieden voor het voorval.

Lees meer: Biografie Ludwig van Beethoven


2. Lok van Beethoven

In juni 2019 werd er een uniek item geveild bij Sotheby’s in Londen: een haarlok van Ludwig van Beethoven. En daar gaat een bijzonder verhaal mee gepaard. Het was aan het begin van de 19e eeuw niet ongewoon om persoonlijke items van bekende personen cadeau te geven. Collega-componist Anton Halm wilde zijn vrouw zodoende een haarlok van Beethoven cadeau doen.

Maar toen de lok eenmaal geleverd werd, wist Halm dat er iets niet pluis was. Het haar was namelijk niet van Beethoven, maar van een geit. Halm was ziedend en beende naar Beethoven om verhaal te halen. Of het nou expres was of een slechte grap van zijn personeel, Beethoven schrok enorm van het verhaal van Halm. Zo erg, dat hij ter plekke een stuk van zijn haren afknipte. Deze pluk haar is voor zo’n 40.000 euro verkocht. Dat zijn nog eens een stel dure haren!


3. Belgische roots

Ondanks dat we Ludwig van Beethoven voornamelijk kennen als een Duitse componist die een groot deel van zijn leven in Wenen woonde, is dat niet waar zijn roots liggen. Niet gek dus, dat zijn naam het Nederlandse ‘van’ bevat, in plaats van het Duitse ‘von’. Dit heeft alles te maken met zijn voorouders die afkomstig waren uit het Belgische Mechelen. 

Het talent voor muziek heeft Ludwig ongetwijfeld van zijn grootvader, Lodewijk van Beethoven. Na jarenlang als koorknaap en organist te zijn geweest, verhuisde hij naar Bonn in Duitsland. Daar werd uiteindelijk zijn kleinzoon Ludwig geboren, de grote componist die we nu nog steeds allemaal kennen.

De naam Beethoven is naar alle waarschijnlijkheid afgeleid van het dorp Bettenhoven (Bettincourt) in de provincie Luik. Wanneer je in Mechelen bent, zul je zien dat de stad nog altijd stil staat bij de familie van Beethoven. Zo staat er een beeld van Lodewijk én Ludwig, is de straat waar Lodewijk woonde nu benoemd tot de Van Beethovenstraat en er is een brug naar hem vernoemd.


De mooiste werken van Beethoven hoort u tijdens onderstaande concerten