‘Simple Man’ Graham Nash na 60-jarige carrière nog altijd legendarisch

 

Deze buitengewoon muzikant en Grammy Award winnaar en – naar eigen zeggen- een ‘eenvoudig man’ werd hij maar liefst twee keer opgenomen in de Songwriters Hall of Fame, zowel voor zijn werk met Crosby, Stills and Nash als zijn werk als soloartiest. 

Dit is weer een show waar we naar uitkeken: een muzikale held die – zeker als je de jaren ’70 bewust hebt meegemaakt – een fijne dosis nostalgie bij je oproept en één groot feest der herkenning is. Wij zijn erbij om verslag te doen van deze legendarische muzikant met zijn even legendarische nummers. 

Met zijn 81 jaar is Nash zeker de jongste niet meer, maar daar is op het podium niks van te merken. De 60-jarige carrière zorgt dat er, naast een buitengewoon muzikant, een entertainer op het podium staat die een warm onthaal geeft. Zijn Britse accent klinkt even warm als sommige nummers en hij is goed in vorm als altijd.

Dat Nash onze Grote Zaal uitverkocht krijgt, zegt een hoop over zijn onverminderde populariteit. De volle zaal en het enthousiaste publiek doet de sfeer veel goeds: dit is een avond van eensgezindheid waarop ‘genieten’ het sleutelwoord is.  

Shane Fontayne (gitaar & zang) en Todd Caldwell (keyboards & zang) zijn beiden oude muzikale partners van Nash en vergezellen hem op het podium. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld en met dit uitmuntende samenspel brachten ze veel favorieten, met voor ons als hoogtepunten ‘Simple Man’, ‘Teach Your Children’ en ‘I Used to be a King’. 

Veel te snel gaat de tijd voorbij en luisteren we alweer naar het laatste nummer van de avond: ‘Chicago’. Dit protestlied tegen de Vietnamoorlog is in 1971 uitgebracht, maar voelt met een zin als ‘Somehow people must be free, I hope the day comes soon’ anno 2023 nog steeds relevant.

Na een daverend applaus verdwijnt Nash van het podium. We zijn muzikaal goed verzadigd en zullen ongetwijfeld nog lang nagenieten van deze legendarische show van een ‘Simple Man’.

Heb je het concert van Graham Nash gemist, of wil je gewoon nog even nagenieten? Bekijk dan de foto’s gemaakt door Edwin van Aalten.