Muziekgebouw Eindhoven ondertekent 'Green Deal Evenementen'

 

Muziekgebouw Eindhoven behoort tot één van de elf koplopers in de evenementensector die samen met gemeente Eindhoven de ‘Green Deal Evenementen’ vandaag heeft ondertekend. In deze overeenkomst staat vast dat we allen onze verantwoordelijkheid nemen om de impact op het milieu te verkleinen. Daarbij zorgen we dat evenementen meer inclusief worden, zodat iedereen zich welkom voelt. 

Het convenant ‘Green Deal Evenementen’ focust zich op de thema’s energie, materiaal en plastic, mobiliteit, eten en drinken, diversiteit en inclusie. Denk aan het gebruik van duurzame energiebronnen, het verkleinen van de (plastic) afvalberg en meer vegetarisch, biologisch en lokaal eten en drinken op het menu. Ook klimaatneutrale reismogelijkheden krijgen aandacht, net als het weerspiegelen van de rijkdom aan verschillende mensen in onze regio zowel in organisatie, artiesten als publiek. 

“Evenementen zijn belangrijk voor een stad, ze zorgen voor levendigheid en brengen bewoners en bezoekers samen. We willen graag dat de evenementen in Eindhoven duurzaam worden georganiseerd. En dat ze voor uitnodigend zijn voor iedereen” zegt Monique Esselbrugge, wethouder evenementen. “We zijn dan ook heel blij dat deze 11 evenementenorganisatoren die verantwoordelijkheid ook voelen én nemen. De evenementensector heeft veel mogelijkheden om zelf haar impact op het milieu te verkleinen. En een evenement is de perfecte plek om bezoekers, crew en artiesten op een positieve manier kennis te laten maken met dit onderwerp.”

11 koplopers

Zowel grote als kleinere partijen in de evenementensector hebben vandaag het convenant ondertekend. Binnen een half jaar na ondertekening moeten zij een plan van aanpak opstellen. En binnen twee jaar moeten de doelstellingen uit het convenant behaald zijn. Ook delen we kennis die we hebben opgedaan met andere evenementenorganisatoren.

De Green Deal komt voort uit de Evenementenvisie die gemeente Eindhoven in oktober 2021 opstelde. In de uitvoering van de deal heeft de gemeente een faciliterende rol. Ook past ze, waar nodig, het vergunningenbeleid voor evenementen aan. Dit betekent dat alle organisatoren die een evenement willen houden in de stad aan gelijke voorwaarden moeten voldoen.

Naast Muziekgebouw Eindhoven en gemeente Eindhoven is de ‘Green Deal Evenementen’ ondertekend door: Dutch Design Week, Glow Eindhoven, Klokgebouw Cultuurhallen, Liberation 040, Minority Events, Stichting Federatie Eindhovens Carnaval, Stichting Koningsdag Eindhoven, Park Hilaria, Wasven en Yzzo.

 

Foto door Bram Saeys