© Marco Borggreve

L'Arpeggiata

Alla Napoletana
Internationale barokorkesten
vr 17 mei ’24 20:15 uur


Christina Pluhar, theorbe, muzikale leiding, concept & arrangementen
Céline Scheen, sopraan
Benedetta Mazzucato, mezzosopraan
Luciana Mancini, mezzosopraan
Vincenzo Capezzuto, alt
Alessandro Giangrande, tenor
João Fernandes, bas
Anna Dego, danstheater
 
Programma:
Tarantella’s, folie, cantates, dansen en canzone napoletane van Andrea, Falconieri, Cristoforo Caresana, Pietro Antonio Giramo en Luigi Rossi

vr 17 mei ’24
20:15 uur
  • vr 17 mei ’24
    20:15 uur
    Hertog Jan Zaal

Napels in de 17e eeuw. De hoofdstad van de muziek. De stad waar de opera is ontstaan en de commedia dell’arte. Zijn conservatoria streven ernaar het allerbeste talent af te leveren, musici, componisten maar ook de castraten die niet zelden heel beroemd zullen worden. Het Italiaanse ensemble l’Arpeggiata duikt vanavond in dit Napels van het seicento, voelt het schitterende vocale repertoire dat er ontstond aan de tand. En zo breekt er in de Golf van Napels een oorlogje uit tussen kleine en grote vissen; de oorzaak: een onbetrouwbare sardellasaus waarin ze verwerkt zijn. Bij het kribje van het kindje Jezus zingen herders ‘ninne nanne’ slaapliedjes; en in de straten van Napels zijn er virtuoze, vlammende dansen te bewonderen terwijl in de paleizen de castrati hun virtuoze aria’s ten gehore brengen.

Opgericht in 2000, is L’Arpeggiata een Frans ensemble onder leiding van Christina Pluhar. Het bestaat uit de beste Europese solisten van dit moment. Bekend is het om zijn avonturendrang; om met The New York Times te spreken: ‘Het concert was een overvloedig bewijs van de avontuurlijke kunstbeoefening en ondernemingslust van l’ Arpeggiata.’ Dit concert, vanavond in Eindhoven: vol drama, gevarieerd, levendig en kleurrijk als de Vesuvius-stad zelf.