Borodin Quartet

Sjostakovitsj en Tsjaikovski door topkwartet
Meesters van de Kamermuziek
wo 10 jan ’24 20:15 uur


Programma:
Sjostakovitsj - Strijkkwartet nrs. 1 & 9
Tsjaikovski - Strijkkwartet nr. 2

wo 10 jan ’24
20:15 uur
  • wo 10 jan ’24
    20:15 uur
    Kleine Zaal

Als hij het misschien even niet meer wist, vroeg hij ze om raad. Sjostakjovitsj ging voor het schrijven van zijn 15 strijkkwartetten regelmatig te rade bij het Borodin Quartet. Een hechte band, een artistieke vriendschap sinds ze elkaar in 1946 hadden ontmoet. Het Borodin Quartet zou naam maken met hun vertolkingen van de strijkkwartetten van Sjostakjovitsj, ja er bijna mee worden vereenzelvigd, tijdens de grote tournees die hen over de hele wereld voerden. En zo kon The Guardian over ze schrijven: ‘De Borodins […] doen Sjostakovitsj beter klinken dan vrijwel elk ander ensemble.’ 

Het Borodin Quartet werd in 1945 opgericht in de toenmalige Sovjet-Unie. Alle vier de leden hadden gestudeerd aan het Moskous conservatorium. Natuurlijk is de samenstelling in de loop van die 78 jaar regelmatig veranderd maar toch bleef de klank dezelfde. Soepel, perfect in balans, vlekkeloze intonatie: weergaloos. U hoort Sjostakovitsj’ eerste en negende kwartet. Het eerste schreef hij in 1938, op z’n 32e, het negende in 1966. Bijna dertig jaar zitten ertussen, bijna een half leven en dat hoor je. Het negende kwartet droeg hij op aan een dierbare: zijn vrouw Irina Antonovna. 

Op donderdag 11 januari geeft het Borodin Quartet een masterclass waar je als toehoorder bij kunt zijn. Meer informatie hierover en hoe je tickets kunt bestellen vind je hier.

De Borodins doen Sjostakovitsj beter klinken dan vrijwel elk ander ensemble

The Guardian