Robert Ellis

Amerikaanse New Country singer-songwriter
Americana Mondays
ma 9 okt ’23 20:15 uur
ma 9 okt ’23
20:15 uur
  • ma 9 okt ’23
    20:15 uur
    M by Muziekgebouw Eindhoven

Robert Ellis' prachtige nieuwe album 'Yesterday's News' is zo minimalistisch als het maar kan, met de fijne, hese tenor van de gevierde songwriter en producer. Begeleid door alleen een nylon-snarige gitaar, contrabas en af en toe een stuk handpercussie. De arrangementen zijn hier harmonisch verfijnd en putten uit de open stemmingen en ingewikkelde vingerpicking van Engelse liedjesschrijvers zoals Nick Drake of Richard Thompson. Ellis' optredens zijn even subtiel en genuanceerd, en doen denken aan het bitterzoete verlangen van Chet Baker en de speelse diepgang van Bill Evans en Jim Hall.

Hoewel dat misschien verrassend lijkt na het rauwe Texas Piano Man uit 2019, is het ondermijnen van verwachtingen niets nieuws voor Ellis. Geboren en getogen buiten Houston, kreeg hij al vroeg bijval voor zijn indringende introspectie en absorberende verhalen, maar in de loop van vijf soloalbums flirtte hij met alles van Paul Simon en John Prine tot Elton John en Joni Mitchell in een reeks van sonische en visuele transformaties die varieerden van Redneck Steely Dan tot Lone Star Liberace. 

NPR prees zijn "muzikale durf en onberispelijke songcraft", terwijl Rolling Stone zijn "scherp oog voor storytelling" prees en de New York Times zijn schrijven als een emotionele "gut punch". Yesterday's News is Ellis' debuut LP voor Niles City Records, een uitvloeisel van de befaamde Niles City Sound studio die hij en zijn vaste medewerker Josh Block runnen in Fort Worth, TX.


Support act: Belaver

Belaver, voormalig frontman van de doom-folkband listenlisten, is een experimentele folkartiest uit New York. In 2014 bracht hij zijn debuut-EP 'Wild Desperation' uit, waar samenwerkingen met o.a. Robert Ellis himself en Deep Cuts’ Chase Harris te horen zijn. Belaver haalt inspiratie uit iconen zoals Neil Young en David Bowie, maar ook uit alt-country sterren als Bill Callahan en Townes Van Zandt. Hij creëert melancholische popmuziek met elementen van gothic, folk, lo-fi, indie rock en elektronische muziek.

Americana Mondays Card

Krijg je geen genoeg van Americana Mondays? Bestel dan de Americana Mondays Card! Je bestelt hiermee 10 tickets voor 100 euro. Dat is 50 euro korting ten opzichte van losse tickets!

Op de Americana Mondays Card zit een unieke code, waarmee je voorafgaand aan het concert een ticket boekt op onze website. De kaart zelf geeft geen toegang tot het concert. Belangrijk dus, dat je jouw ticket van tevoren bestelt. De Americana Mondays Card is geldig voor alle Americana Mondays tot en met juli 2024 – het hele seizoen 2023/2024 dus.

Haal je de Americana Mondays Card op bij ons ticketbureau? Vergeet dan niet de bestelbevestiging mee te nemen. Laat je de kaart liever thuisbezorgen? Dat is mogelijk tegen een meerprijs.

Bestel de Americana Mondays Card