Muziekgebouw Eindhoven organiseert voor de tweede keer Tekenen voor Vrijheid

vr 14 apr. ’23

De Eindhovense organisaties Liberation 040 en Muziekgebouw Eindhoven slaan opnieuw de handen ineen met drie grote basisscholen uit de stad om de leerlingen op een hele bijzondere manier over vrijheid te vertellen. Onder de vlag van het succesvolle 'Tekenen voor Vrijheid' - de eerste editie vond plaats in 2022 - krijgen de leerlingen in de klas voorlichting van studenten van de TU/e over wat vrijheid is en wat het betekent als je niet in vrijheid kunt opgroeien. Ook Stichting War Child is, net als vorig jaar, weer bij het project betrokken en levert de lespakketten.

Tekenen voor Vrijheid Tekenen voor Vrijheid 

Naar aanleiding van deze les maken de leerlingen een tekening over vrijheid. De tekeningen worden verzameld en animator Ruben Aldenhoven maakt hiervan een film. Muzikant Guy Salamon componeert de muziek erbij.

Op 9 juni a.s. worden alle leerlingen in Muziekgebouw Eindhoven uitgenodigd om 'hun' film over vrijheid te bekijken, in de Grote Zaal op een scherm van 10x5 meter! Guy Salamon en band zijn natuurlijk aanwezig om live de film te begeleiden met een concert van de filmmuziek.

Muziekgebouw Eindhoven gelooft in de kracht van muziek en wil op deze manier muziek toegankelijk maken voor alle kinderen van Eindhoven. Het overweldigende succes van vorig jaar - waarbij maar liefst 600 basisschoolleerlingen betrokken waren - maakt duidelijk dat dit event met recht een terugkerende gebeurtenis is waarbij zoveel mogelijk kinderen in de basisschoolleeftijd betrokken worden. Er worden scholen gezocht uit krachtwijken, waar voor sommige kinderen cultuurbeleving niet iets vanzelfsprekends is. Door de organisatie volledig in handen te nemen, geeft Muziekgebouw Eindhoven deze kinderen de kans om ook eens een groot concert bij te wonen. Door de tekenfilm wordt de drempel nog extra verlaagd, want hoe geweldig is het om “jouw tekening” tot leven te zien komen!

Tekenen voor Vrijheid

Interactief

Na het tekenen is het tijd voor iets actiefs, op twee scholen wordt een sponsorloop georganiseerd voor War Child. Op deze manier kunnen de Eindhovense kinderen de vrijheid doorgeven aan kinderen die niet in vrijheid kunnen opgroeien. 

Op 9 juni wordt het concert bezocht in Muziekgebouw Eindhoven en alle tekeningen worden ook tentoongesteld tijdens het Liberation 040-festival in de binnenstad op 16 september 2023.