In gesprek met meesterpianiste Marietta Petkova


Het is alweer even geleden dat Muziekgebouw Eindhoven Marietta Petkova mocht ontvangen. “De laatste keer was in 2005, maar ik denk er met plezier aan terug!” vertelt de Nederlands-Bulgaarse concertpianiste. Enthousiast licht ze toe dat een van de programmaonderdelen van toen werd vereeuwigd op haar meest geliefde album ENCORES. Op 24 maart is Petkova terug in Eindhoven, met Beethoven, Debussy en Rachmaninov.


“Ik vind de drie heel goed bij elkaar passen,” licht Marietta toe over het programma. Ze heeft lang nagedacht over de combinatie. “Met elk van de drie stukken kan ik voor mijn gevoel iets zeggen. Ze zijn heel verschillend maar ergens staan ze ook heel dicht bij elkaar. De meest essentiële boodschap is voor mij de menselijkheid; daar praten alle drie op hun eigen manier over. Dramatische concepten in klank die vergelijkbaar zijn met grote werken in de literatuur. Het zijn meesterwerken en dan zijn er niet zoveel grenzen.”

Even valt het stil. Het besef daalt dat Beethoven, Debussy en Rachmaninov natuurlijk ook gewoon mensen waren, met gevoelens, kwetsbaarheden en uitdagingen. Marietta vervolgt “Tijd kan je nog als grens zien. Debussy en Rachmaninov konden wel naar Beethoven luisteren maar andersom niet. Ze waren het misschien niet altijd met elkaar eens maar daardoor hebben ze elkaar verrijkt. Het lijkt alsof Debussy geen fan was van Beethoven – hij was erg scherpzinnig in zijn kritiek - maar ik weet zeker dat hij al zijn pianoconcerten heeft gespeeld.”

“Woorden brengen meestal misverstanden, dus ik luister liever naar zijn muziek waar geen grenzen of oordelen zijn en waar zij zich met elkaar verenigen. Het ideaal van Beethoven en het ideaal van Debussy,” sluit Marietta af. Hoe vind je dan als pianiste de mens in de muziek? Marietta glimlacht. “Ik zie het als een goede vriend die direct naast mij staat, voor wie ik alles over heb. Soms moet je een stap terug nemen om een schilderij goed te bekijken. Zoiets is het met een muziekstuk ook, maar uiteindelijk is het de overgave wat mij helpt.”


Marietta Petkova is op 24 maart 2024 te zien in Muziekgebouw Eindhoven in de serie Kleine Zaal op Zondag, om 12:00 uur. Bij dit concert is een kop koffie of thee en iets lekkers inbegrepen.